KSH: hajszálnyit gyorsult a keresetek emelkedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 20. 11:28

Februárban a bruttó átlagkereset 5,9, a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése következtében a nettó 7,5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó keresetek 6,6, a nettó keresetek 8,2 százalékkal nőttek – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

penz2

Januárban 5,8 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a nettó keresetek emelkedése 7,4 százalék volt. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,3 százalék volt a bruttó és 8,0 százalék a nettó keresetek emelkedése.
A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt.

A 0,3 százalékos februári inflációval számolva a reálkeresetek 7,2, a közfoglalkoztatottak nélkül 7,9 százalékkal emelkedtek.

A versenyszférában 5,2 százalékkal nőttek a bruttó, és 6,8 százalékkal a nettó bérek, a költségvetési szektorban pedig 10,0 és 11,1 százalékos volt a növekedés a közfoglalkoztatottak nélkül.

A KSH jelentésből kiderül az is, hogy az alkalmazásban állók létszáma 100 ezerrel nőtt tavaly február óta, és ebből 67 ezren a versenyszférában találtak munkát, ami 3,5 százalékos növekedésnek felel meg.

Februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 248, a közfoglalkoztatottakat kiszűrve 261,5 ezer forint, a nettó pedig – a családi adókedvezmény hatását nem számítva – 165, illetve 174 ezer forint volt. A KSH azonban felhívta a figyelmet arra, hogy idén jelentősen változtak a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai, amelyek elsősorban a kétgyermekes családokat érintik. A kedvezményt is figyelembe véve az átlagos nettó átlagkereset 172 600 forintra becsülhető az év első két hónapjában.

Az iparban alkalmazottak bruttó átlagkeresete februárban 260,6 ezer forint volt, 3,9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, az építőiparban pedig csak 0,8 százalékos volt a növekedés és 184 ezer forint a bruttó átlagkereset.

A feldolgozóiparban kiemelkedően fizet a kőolaj-feldolgozás, ahol 542 ezer forint volt a havi bruttó kereset, ehhez képest a gyógyszeriparban 401 ezer, a vegyiparban 319, a járműiparban 300 ezer forint volt a bruttó átlagkereset februárban.

A pénzügyi, biztosítási szektor visszavette vezető helyét a szolgáltatások között és a legmagasabb, 486 ezer forintos bruttó átlagkeresetet regisztrálta, míg az infokommunikációs szektor a januári vezető helyről 476,8 ezer forintos átlaggal ismét a második helyre került.
A költségvetési szférában 222,5 forint volt a februári bruttó átlagkereset, a közigazgatásban és védelmi szerveknél 282, az oktatásban 260, az egészségügyben 227 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. A közigazgatási és védelmi területen 12,6 százalékos volt az éves növekedés, az oktatásban 5,6, az egészségügyben 6,7 százalék.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 136 ezer alkalmazott – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 10 300, illetve 10 000 forint volt – közölte a KSH. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink