KSH: augusztusban 4,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 29. 11:58

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, ami 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésnél – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön a második becslés alapján.

polc2

Ezzel a kiskereskedelmi forgalom 2013 júliusa óta, 26 hónapja megszakítás nélkül emelkedett Magyarországon.

A júliusi 6,8 százalékos átlagos növekedés után minden kiskereskedelmi alágazatban valamelyest lassult az eladások éves növekedési üteme. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben augusztusban 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, az üzemanyagtöltő állomások forgalma pedig 7,2 százalékkal nőtt.

Augusztusban az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,7 százalékkal nőtt 2014 azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer kiskereskedelmen belül 11,8 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, 6,9 százalékkal a használtcikk-, 5,7 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-, 4,2 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, 2,7 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,4 százalékkal csökkent a forgalom volumene augusztusban.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 817 milliárd forint volt.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal csökkentek.

Az év első nyolc hónapjában a naptárhatással kiigazítva 6,0 százalékkal nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest, szintén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyformán.

Január-augusztusban az első becsléssel megegyezően, az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban, 8,5 százalékkal. A nem élelmiszerjellegű iparcikkek forgalma 7,8 százalékkal, az élelmiszer-kiskereskedelemé 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink