KÖSZ 2021–2022 verseny és valóság
Nagy érdeklődés mellett zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021–2022-es fordulójának döntője a Sirha szakkiállításon. Az idei megmérettetés a KÖZSZÖV, az MNGSZ és a Nébih közös szervezésű eseményeként zajlott. A háromfordulós versenyre összesen 28 csapat nevezett, a végső hajrában a tavalyi elődöntők során kiválasztott 12 legjobb mérhette össze tudását. Szokatlanul szoros küzdelem után a pécsi Hungast csapat állhatott a dobogó legfelső fokára.
A közétkeztetési szakma legjobb szakácsai megmutathatták, hogy erre a minőségre is képesek! Ugyanakkor a verseny után megkérdezett szakemberek azt mondták, ez az elérhető legmagasabb szint, számottevő továbblépés innen már aligha várható. Az is bebizonyosodott – amit már sejtettünk –, hogy a kollégák között a nagy cégek munkatársai rendelkeznek a legnagyobb tudással és versenyzői rutinnal.
A versenyt a legtöbb kritika továbbra is az életszerűség hiánya miatt éri, bizonyos értelemben nem is oktalanul, hiszen tíz adag lefőzése nagyon más megközelítést igényel, mint több százé vagy ezeré. Ezért is szándéka a szervezőknek, hogy a következő versenyeken, a versenyszervezés és kiírás evolúciójaként speciális erőpróba elé állítják a szakácsokat: közétkeztetési mennyiségben készített versenymunkával kell majd tudásukat és felkészültségüket bizonyítaniuk.
A következő versenyeken! Nos, lesznek még versenyek is, közétkeztetés is, biztosan, de hogy milyen állapotban, azt a szakmán belülről sem tudná ma senki megmondani. Az eddig is komoly pénzügyi nehézségekkel vert szociális étkeztetés vajon milyen állapotban lesz egy év múlva, ha a szektorban a költségek már az idei év első 4 hónapjában 37%-kal emelkedtek, és az energia meg az alapanyagok árának robbanása, sőt, az utóbbiak jósolt hiánya csak ezután következik majd!
A gondokról, az elért színvonal visszaeséséről a KÖZSZÖV illetékesei közel egy éve folyamatosan tájékoztatják a döntéshozókat, azonban a problémák megoldása feltehetően megfelelő kormányzati akarat mellett is években mérhető munka. //
Kapcsolódó cikkeink
AM: megvannak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első eredményei
Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme 2024 téli ünnepi időszakában…
Tovább olvasom >Tesztelték az idei kókuszos szaloncukrokat: íme a legjobbak
A Szupermenta idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ennek alkalmából a…
Tovább olvasom >Így lehet pazarlásmentes a karácsony
Közelednek az ünnepek, ezzel pedig az év legnagyobb sütés-főzési szezonja,…
Tovább olvasom >További cikkeink
2024 az új rekordéve a hazai turizmusnak
A kiemelkedő 2023. évi eredményt is csaknem 11%-kal megfejelve minden…
Tovább olvasom >Újabb rekordévet zártak a magyar turisták Horvátországban
A harmadik éve tartó emelkedő ütemnek megfelelően 2024-ben újabb rekordévet…
Tovább olvasom >A Samsung AI Hybrid Cooling technológiával rendelkező hűtőszekrényeket mutat be a CES 2025 kiállításon
A Samsung a CES® 2025 kiállításon mutatja be legújabb, AI…
Tovább olvasom >