Alakul a jövő évi költségvetés

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 05. 05. 11:28

Körvonalazódik a 2021-es költségvetés – írja a Magyar Nemzet.

A jövő év fontosabb célkitűzései:

A gazdaság újraindítása
Munkahelyek megvédése, újak teremtése
A család- és nyugdíjasvédelem garantálása
Otthonteremtési intézkedések megőrzése
A világjárvány hatásainak kitett ágazatok támogatása
A pénzügyi és fiskális stabilitás fenntartása

– Hazánk 2010 óta elért eredményei és uniós átlag feletti teljesítménye ugyan biztos alapot teremtenek a koronavírus világjárvány okozta kihívások kezelésére és a negatív hatások enyhítésére, a hátrányos következmények azonban így is számottevőek, és kihatással lesznek a következő évek gazdasági-társadalmi folyamataira. Az egészségvédelmet követően a magyar gazdaságpolitika legfontosabb feladata a munkahelyek megvédése és új munkahelyek teremtése a gazdaság újraindítása révén; továbbá a család- és nyugdíjasvédelem garantálása, valamint a világjárvány hatásainak kitett ágazatok támogatása – olvasható a 2021-es költségvetés tervezési köriratában, amelyet a Pénzügyminisztérium készített.

A dokumentum fontosnak nevezi azt a célkitűzést, hogy a jövő évi büdzsé biztos alapot teremtsen a kormányzati programok megvalósításához, az intézményrendszer fenntartásához, a szükséges ellátások finanszírozásához, a családvédelmi és otthonteremtési intézkedések vívmányainak megőrzéséhez, miközben garantálja hazánk pénzügyi és fiskális stabilitásának megőrzését. A minisztérium szerint mindennek a záloga a fegyelmezett költségvetési politika folytatása.

Az iratból kiderül, hogy az Országgyűlés idén is a nyári szünetét megelőzően tárgyalja a költségvetést, ezúttal is biztosítva a féléves felkészülési időt mindenkinek a kormányzati intézkedések, valamint a pénzügyi, gazdasági és szabályozási környezet megismerésére. (mno.hu)

Kapcsolódó cikkeink