Kontextusfüggő a növényi alapú húsok kedveltsége a fogyasztók körében

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 12. 05. 09:05

Az Appetite új tanulmánya szerint a vállalatoknak kreatív stratégiákat kell alkalmazniuk a fogyasztói kör kiszélesítéséhez.

A növényi alapú húsok fokozott fogyasztása nem feltétlenül vezet a termékek iránti pozitívabb érzelmekhez, azok pozitívabb megítéléséhez – derül ki egy az Appetite című nemzetközi folyóiratban megjelent új tanulmányból, amely az élelmiszerek és italok kiválasztására és fogyasztására gyakorolt kulturális hatásokkal foglalkozik. Ehelyett inkább számít a kontextus, azaz az, hogy miként kerülnek az alternatívák felhasználásra.

A tanulmány azt vizsgálta, hogyan készítik el a fogyasztók otthon a növényi alapú húsokat, és hogy ez befolyásolja-e ezeknek a termékeknek a megítélését. A vizsgálat során mintegy 60, húsban gazdag étrendet követő válaszadó négy héten keresztül hetente két növényi alapú húsételt készített – egyet receptdobozból, egyet pedig magától -, fogyasztott és értékelt.

Kiderült, hogy míg a növényi alapú húsok elfogadottsága a fogyasztók körében az ismételt fogyasztással nem, az alkalmazott receptek és az elkészítés módja hatására változott. A növényi alapú élelmiszerek felhasználásának körülményei mind a receptdobozok, mind a saját készítésű fogások esetében számítottak

Food Dive

Kapcsolódó cikkeink