Komolyan szigorodhat a versenyjogi szabályok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 02. 10:20

Március közepe óta figyelemre méltó törvénytervezet kering a parlamentben, mely jelentős változásokat hozhat a vállalkozások életében, ha átmegy. A kormány komolyan átírná a versenyjogi szabályokat, bevezetve az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát, melyet az adott piacon jelentős befolyással rendelkező cégekre alkalmaznának, írja a Portfolio.

A törvénytervezetből kiderül, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálatok alapján határozna meg olyan vállalkozásokat, melyek az alapvető jelentőségű kategóriába tartoznak. Az ilyen vállalkozások esetében tilos lenne olyan megállapodásokat kötni vagy összehangolt magatartást tanúsítani, melyek akadályozzák, korlátozzák vagy torzítják a gazdasági versenyt, ideértve a vételi vagy eladási árak meghatározását és az egyéb üzleti feltételek befolyásolását is.

Ezenkívül az alapvető jelentőségű vállalkozásoknál a Gazdasági Versenyhivatalnak kiterjedtebb hatáskört biztosítanának az ellenőrzés terén. A tervezett szabályozás célja az, hogy hatékonyabbá tegye a versenyfelügyeletet és megvédje a piac szereplőit a tisztességtelen üzleti gyakorlatoktól. A törvénytervezet sorsa azonban még a parlamenti vitákra és szavazásra vár.

Kapcsolódó cikkeink