A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületével fehérítené a sörpiacot a Magyar Sörgyártók Szövetsége

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 23. 11:30

A HVG tegnapi cikke nyomán levélben fordult a NAV Jövedéki Főosztályához a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nagy hazai sörgyártókat tömörítő szervezet arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg miként lehetséges, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált 3%-os piaci részesedés után csak e mennyiség töredékének megfelelő jövedéki adót fizettek be tavaly? A MSSZ felhívást intézett a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületéhez is.

image001

Az MSSZ-nek adatot szolgáltató nagy hazai sörgyártók 6,1 millió hektoliter sört értékesítettek tavaly a magyar piacon. Ennek 3%-a mintegy 180 ezer hektolitert tesz ki, azonban a hivatalos adatokból az derül ki, hogy a sörgyártó kisüzemek által bejelentett és adózott mennyiség ennél jóval kisebb lehetett.
A Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai tavaly jövedéki adó címén 42 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. Ez 4,5%-kal több mint 2015-ben. Rossz fényt vetne a teljes sörágazatra valamint erodálná a piaci versenyt, hogyha egyes piaci szereplők nem vagy nem a teljes forgalomba hozott mennyiség után fizetnének meg a közterheket – írja levelében a Sörszövetség.


A MSSZ minden évben közli az ágazat legfontosabb piaci adatait, így az értékesített mennyiség, termelés, export, import és ágazati foglalkoztatási adatokat is. A Sörszövetség felkéri a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, hogy közölje saját hasonló statisztikáit, ezzel is biztosítva a piac átlátható és transzparens működését, egyben elősegítve a sörpiac fehérítésére tett erőfeszítéseket.

A hvg.hu cikke:
http://hvg.hu/gazdasag/20170322_Lex_Heineken_srgyartas_kisuzemek_gvh_sorszovetseg_dreher_borsodi

Kapcsolódó cikkeink