Kihívásokkal küzd az iskolatej program

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 13. 12:37

Az iskolatej-program, bár néhány kihívással néz szembe, továbbra is fontos és hosszú távú kezdeményezés marad – állítják az Agrárszektor által megkérdezett tejipari szereplők. Ennek a programnak az keretében szállítják a tejet az iskolásoknak, egy európai uniós támogatással ösztönzött kezdeményezés részeként, ahol a feldolgozók minden egyes termékért egy előre meghatározott összeget kapnak, amit az EU és a nemzeti támogatás finanszíroz.

Kevesebb cukor kell a tejtermékekbe

Annak ellenére, hogy a feldolgozók nem nyernek anyagilag a programon, teljes mértékben támogatják ezt az oktatási, egészségmegőrzési és – vitathatatlanul – szociális kezdeményezést, és szívesen bővítenék azt vissza a korábbi szintre. Az újraindítás legfőbb akadálya a költségvetés állapota. Mindazonáltal az Agrárminisztérium folyamatosan támogatta a kezdeményezést, és arra van utalás, hogy az EU a jövőben több finanszírozást biztosít. Brüsszel egyre inkább azt szeretné biztosítani, hogy a gyerekek kevesebb cukros terméket kapjanak, és több természetes tejterméket, például tejet, tejfölt és sajtot.

Az iskolatej-program szüneteket szenvedett el a COVID-19 járvány és az inflációs nyomások miatt, de idén újraindult. Az EU pénzügyi támogatást nyújt a programhoz, amit a hazai költségvetés egészít ki.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink