Kifizeti a kormány a kaposvári cukorgyárnak a megelőlegezett cukorrépa-támogatást

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 03. 12:45

Megjelent a Magyar Közlönyben a cukorrépa-termelők nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendeletmódosítás.

A kaposvári cukorgyár február végéig megkapja azt a 800 millió forintot, amelyet a kormány a nehéz gazdasági helyzet miatt tavaly nem tudott kifizetni a cukorrépa termelőknek.

2011-re közel két milliárd forint nemzeti támogatást különített el a tárca a cukorrépa termelőknek, amelyből 800 millió forintot a zárolások miatt nem tudott kifizetni a gazdáknak. A tárca és a cukorgyár megállapodott abban, hogy a termelés biztonsága érdekében a kaposvári Magyar Cukor Zrt. megelőlegezi a pénzt a gazdálkodóknak.

A most megjelent rendeletmódosítás alapján a miniszter február 15-ig közleményben teszi közzé az idén rendelkezésre álló közel 2,8 milliárd forintos keretet, amiből 800 millió forintot február végéig átutal a Magyar Cukor Zrt.-nek.

A nemzeti kiegészítő támogatásra azért van szükség, mert a cukorrépa-termelés költséges. Egy hektár önköltsége 500-600 ezer forint között van helytől és gazdálkodási formától függően. A kiegészítő támogatás lényegében a termelés jövedelmezőségét biztosítja.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár jó esélyt lát arra, hogy 2014 helyett 2020-ban szűnjön meg az Európai Unióban a cukorkvóta. Magyarországon kívül nyolc tagállam (finn, francia, görög, lengyel, lett, portugál, román, svéd) érdeke a cukorkvóta megmaradása, hogy mindenki felkészülhessen a szabadpiaci versenyre – írja a (kormany.hu nyomán a Profitline.hu.

Kapcsolódó cikkeink