A magasabb minőségű termékek iránti igény drágította a zöldségeket

Dátum: 2019. 08. 12. 11:35

Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője a Világgazgaságnak beszélt arról, hogy miért drágult idén a zöldségek ára – olvasható az origo-n.

A magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza a tavalyinál magasabb zöldségárakat, nem a terméshiány – olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

A lapnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője elmondta: a friss zöldségek júliusi fogyasztói árai átlagosan 31,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a felvásárlási áruk 16,7 százalékkal nőtt.

Hozzátette, hogy sem a tavalyi, sem az idei várható termés nem tér el lényegesen az átlagtól, vagyis a kínálati oldal nem okoz ilyen ingadozást,
a jelentős különbséget leginkább a kereskedelmi üzletpolitikák okozzák.

Az élelmiszer-kereslet növekedésében és szerkezetének változásában a fizetőképesség tartós emelkedése érezhető. Mivel a megnövekedett vásárlóerő együtt jár a minőség és a hozzáadott érték iránti igénnyel, szélesedik a kereskedők mozgástere is árak alakításában.
Fokozottan igaz ez az olyan termékköröknél, amelyek az egészséges életmódot támogatják, ilyenek a zöldségek is – fejtette ki Fórián Zoltán.

A szakértő szerint ez a magasabb ár relatív, mert a termelők költségei nőnek: meg kell felelniük a szabályoknak, a felvásárlók igényeinek, fejleszteni, beruházni, később robotizálni kell ahhoz, hogy a munkaerő drágulását ki tudják termelni. (origo)