Két gyártóüzemének bezárását fontolgatja a finn Valio

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 12. 09:38

Helsinki és turkui üzemének bezárását, valamint a gyümölcslevek, növényi alapú snackek és főzelékek gyártásának a Riihimäki üzembe való áthelyezését tervezi a Valio.

A cég közlése szerint a lépéssel javulhat termelési hatékonysága és jövedelmezősége.

A helsinki Pitäjänmäki gyümölcsléüzemben gyümölcsleveket, bogyós gyümölcsleveseket és gloggot, míg a turkui üzemben növényi alapú főző- és snacktermékeket állítanak elő.

A döntés valószínűleg 92 alkalmazottat érint, köztük 66-ot Helsinkiben és 26-ot Turkuban.

A gyártóüzemek esetleges bezárására legkorábban 2026 első felében kerülhet sor – tette hozzá a Valio.

– A két gyártóüzemben dolgozó személyzet jó munkát végzett. A létszámcsökkentéssel járó változásról szóló tárgyalások mindig sajnálatosak, és mi ezt a lehető legjobban akarjuk kezelni – mondta el Juha Penttilä, a Valio operatív ügyvezető alelnöke.

A mintegy 3400 finn tejgazdaság által létrehozott szövetkezet, a Valio nagyjából 4300 főt foglalkoztat, ebből 3700-at Finnországban.

A több gyárépületből és gyártósorból álló Riihimäki üzemben mintegy 430-an dolgoznak. Tejalapú termékeket – tejet, tejszínt, írót és joghurtokat –, valamint növényi alapú snackeket gyárt az Oddlygood márkanév alatt.

A turkui üzem termelési tevékenységét tavaly ősszel vásárolta meg a Valio a norvég Kavlitól, mely tranzakció keretében az alkalmazottak is átkerültek a Valiohoz.

ESM

Kapcsolódó cikkeink