Kedvező évvel számolnak a gazdák

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 23. 10:52

Kedvező piaci fordulatot várnak idén a gazdálkodók, az agrárszektorban kivárás és enyhe optimizmus tapasztalható – derült ki az először megjelent Agrár Gazdasági Index felméréséből.

A Budapest Bank megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített – tavaly ősszel és idén tavasszal végzett – reprezentatív kutatás szerint az agráriumban tevékenykedő kis- és középvállalkozások helyzetét és várakozásait bemutató index jelenleg 2 ponton áll, ami az őszi felmérés eredményéhez képest 7 pontos pozitív elmozdulás. A felmérés szerint 10-ből 6 agrárvállalkozás legalább akkora árbevételt vár idén, mint tavaly. Minden 7. vállalkozás árbevételének növekedésére számít, ők átlagosan 15 százalékos emelkedést tartanak reálisnak.

A növénytermesztők pozitív várakozásai mögött egyrészt a kalászos gabonák kedvező terméseredményei, másrészt a kukoricatermesztők országos viszonylatban kedvező kilátásai állnak. Az állattartók hangulatát elsődlegesen a tartósan alacsony tej- és élősertés-árak határozzák meg


Kapcsolódó cikkeink