Jövőre is folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram
Európában az iskolások a következő tanévben is tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak az Európai Unió 250 millió eurós (mintegy 80 milliárd forint) programjának köszönhetően, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a gyermekek körében egészséges táplálkozási szokások honosodjanak meg – közölte az Európai Bizottság.
A tájékoztatás szerint 2019-2020-as tanévben uniós szinten 145 millió euró áll majd rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió euró pedig tejre és egyéb tejtermékekre.
Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (közel 1200 millió Ft), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (mintegy 625 millió Ft) támogatja az EU, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg.
Mint közölték, a kezdeményezés keretében gyümölcsöt, zöldséget és tejet osztanak az iskolákban, és célzott oktatási programok indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával.
A gyermekek részére kiosztásra váró termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva történik. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális forrásokból történő beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, a rövid ellátási láncokat, a környezetre kedvező hatást gyakorló megoldásokat, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereit.
Az Európai Bizottság szerdán közzétett értékelő jelentéséből kiderült, hogy a 2017-2018-as tanévben az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezés több mint 20 millió gyermekhez jutott el unió-szerte. Mintegy 159 ezer iskola vett részt a kezdeményezésben, melynek keretében 178 millió liter tejet és több mint 255 ezer tonna friss gyümölcsöt és zöldséget szállítottak az uniós iskolákba. Az EU 2017-2018-ban több mint 182 millió eurót biztosított az uniós költségvetésből erre a célra. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A gyümölcstermelők még nem nyugodhatnak meg teljesen
Április második felére befejeződött a gyümölcsfák virágzása Magyarországon, jelezve, hogy…
Tovább olvasom >Zöldségek grillre – vagy köretnek
A grillezés már régóta több mint egy főzési módszer; egy…
Tovább olvasom >Veszélyben az idei gyümölcstermés a fagyok miatt
Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti,…
Tovább olvasom >További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >