A jövő a speciális étkezési trendeké lehet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 27. 11:10

A magyar lakosság szerint az időjárás okozta nehézségek jelenthetik a legnagyobb kihívást az agráriumnak a következő években, de a technológiai korszerűsítés és az utánpótlás hiánya is komoly probléma lehet; az élelmiszeriparnak a laktóz- és gluténmentes étrend erősödésére érdemes felkészülnie a fogyasztók szerint – derül ki a K&H reprezentatív felméréséből.

buza

Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a hazai lakosság úgy látja, hogy a szélsőséges időjárásra és a klímaváltozásra kell leginkább felkészülnie a mezőgazdaságnak a következő években.
A válaszadók súlyos gondnak tartják a megfelelő képzettségű utánpótlás hiányát is. A következő tíz évben várhatóan sok idős gazdálkodó lép ki az ágazatból, miközben a fiatal és képzett munkaerő számára nem vonzó az agrárium az alacsony jövedelmek és presztízs miatt. A magyar mezőgazdaság versenyképességének és termelési hatékonyságának növeléséhez szükség van technológiai korszerűsítésre is, ami még inkább sürgeti a képzett utánpótlást – hívta fel a figyelmet a K&H.
A kutatás eredménye alapján a speciális igényű étkezési trendeké lesz a jövő a lakosság szerint. A megkérdezettek 70 százaléka számít arra, hogy megnő az élelmiszerallergiában szenvedők és a speciális étrendet igénylők száma. A fogyasztók több mint fele, 55 százaléka a laktózmentes, 50 százaléka a gluténmentes táplálkozás erősödésére számít. A paleolit étrendről csak a lakosság harmada vélekedik így.
A fogyasztói tudatosság erősödésére is számítani lehet, a vásárlók 56 százaléka a helyi termelők termékeinek, 51 százaléka pedig a saját termelésű alapanyagok felhasználásának növekedését valószínűsíti. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink