A jövő a speciális étkezési trendeké lehet
A magyar lakosság szerint az időjárás okozta nehézségek jelenthetik a legnagyobb kihívást az agráriumnak a következő években, de a technológiai korszerűsítés és az utánpótlás hiánya is komoly probléma lehet; az élelmiszeriparnak a laktóz- és gluténmentes étrend erősödésére érdemes felkészülnie a fogyasztók szerint – derül ki a K&H reprezentatív felméréséből.
Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a hazai lakosság úgy látja, hogy a szélsőséges időjárásra és a klímaváltozásra kell leginkább felkészülnie a mezőgazdaságnak a következő években.
A válaszadók súlyos gondnak tartják a megfelelő képzettségű utánpótlás hiányát is. A következő tíz évben várhatóan sok idős gazdálkodó lép ki az ágazatból, miközben a fiatal és képzett munkaerő számára nem vonzó az agrárium az alacsony jövedelmek és presztízs miatt. A magyar mezőgazdaság versenyképességének és termelési hatékonyságának növeléséhez szükség van technológiai korszerűsítésre is, ami még inkább sürgeti a képzett utánpótlást – hívta fel a figyelmet a K&H.
A kutatás eredménye alapján a speciális igényű étkezési trendeké lesz a jövő a lakosság szerint. A megkérdezettek 70 százaléka számít arra, hogy megnő az élelmiszerallergiában szenvedők és a speciális étrendet igénylők száma. A fogyasztók több mint fele, 55 százaléka a laktózmentes, 50 százaléka a gluténmentes táplálkozás erősödésére számít. A paleolit étrendről csak a lakosság harmada vélekedik így.
A fogyasztói tudatosság erősödésére is számítani lehet, a vásárlók 56 százaléka a helyi termelők termékeinek, 51 százaléka pedig a saját termelésű alapanyagok felhasználásának növekedését valószínűsíti. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Átlagosan több mint hét napra kötnek utasbiztosítást a külföldre utazók
Az idei szezonban, a június eleje óta eltelt másfél hónapban…
Tovább olvasom >Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Minden dísznövénycsoport nettó árbevétele nőtt 2023-ban
A dísznövénytermesztés nettó árbevétele 2023-ban az adatfelvétel keretein belül beérkezett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >