Jelölési hiányosságokat talált a Nébih a szójaitalok csomagolásán
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) 15 import szójaital ellenőrzésénél csupán jelölési problémákat talált.
A Nébih csütörtöki közleménye szerint a Szupermenta termékteszt keretében vizsgálták többek között a fehérje- és génmódosított organizmus (GMO), a vitamin- és a kalciumtartalmat.
A tápértékjelölésen feltüntetett fehérjetartalom minden esetben megfelelt a laboratóriumban mértnek és GMO-t sem találtak, de a termékek kétharmadánál kifogásolhatóak a jelölések. A tárolási feltételek, a magyar nyelvű címkék és a tápértékjelölések hibái miatt a Nébih figyelmeztette a gyártókat és kötelezte őket a jelölési hiányosságok kijavítására.
A tájékoztatás szerint a növényi italok tejpótlóként fogyaszthatóak tejfehérje-allergia vagy laktózintolerancia esetén, ezért a hatóság a glutén- és laktóztartalmat is vizsgálta, de e szempontból sem találtak hibás terméket. A termékek teljes mértékben növényi alapanyagúak voltak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén
Ez év június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai…
Tovább olvasom >Információk a tejelő szarvasmarha, húsmarha- és juhtartók számára
Frissült az egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló elektronikus felületen az…
Tovább olvasom >Nébih: a gyártó Sondey kukorica tallért hívott vissza
Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma
2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett…
Tovább olvasom >Suppan: a mélyponton túl lehet a kiskereskedelmi szektor
Áprilisban a várakozásoktól elmaradva a nyers adatok szerint 13,6%-kal, míg…
Tovább olvasom >K&H: Nehezen bírják a kétszámjegyű inflációt a vállalatok
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, 10-ből 9…
Tovább olvasom >