Javult Magyarország versenyképessége

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 10. 00:00

Továbbra is Svájc a legversenyképesebb ország, hazánk pedig javított, az 52. helyre került az előző évi 58. helyről a Világgazdasági Fórum (WEF) csütörtökön megjelent felmérése szerint, amely 139 országot rangsorolt.

Az előző felméréshez képest Magyarország 6, a két évvel korábbihoz képest pedig 10 hellyel lépett előre, a közép-kelet-európai térséget tekintve azonban továbbra is a középmezőnyhöz tartozik.
A régió éllovasa Észtország, amely a 33. helyet foglalja el, utána Csehország következik a 36. helyen, és Magyarország előtt végzett Lengyelország, Szlovénia és Litvánia is. A térségben Magyarország mellett Lengyelország javított a legnagyobb mértékben, az előző évi 46. helyről a 39-re lépett előre. A legnagyobb visszaesést Szlovákia produkálta, 13 hellyel – messze Magyarország mögé -, a 60. helyre zuhant.
A 12 szempont alapján összeállított úgynevezett globális versenyképességi index (GCI) szerint Magyarország leggyengébb pontja az innováció, erőssége pedig az egészségügy és az alapfokú oktatás. A WEF vizsgálata szerint az üzleti erkölcsöt tekintve a lista utolsó ötödéhez tartozik Magyarország, a politikusokba vetett bizalom pedig rendkívül alacsony – ebből a szempontból Magyarország a 128. a 139-es listán.
További jelentős gond az államadósság – Magyarország ebben a metszetben 123. -, nagy terhet jelent az állami szabályozás és viszonylag gyenge a befektetők védelme. Ugyanakkor a lista első harmadába tartozik Magyarország egyebek között a közlekedési és a telekommunikációs infrastruktúra minőségét, a tőkeáramlás szabadságát és az exportpiacok kiterjedtségét tekintve.
Az összetett mutató, a GCI alapján összeállított lista elején továbbra is Svájc az első, az egykori listavezető Egyesült Államok pedig a másodikról a negyedik  helyre csúszott vissza, helyet cserélve Svédországgal. A harmadik helyen Szingapúr áll – írja a Profitline.hu.

Kapcsolódó cikkeink