Javaslatok a vendéglátó-vállalkozások működésének támogatásához

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 11. 13. 10:44

Az MVI napról napra a vendéglátásban dolgozók, azon belül is elsősorban az étteremtulajdonosok érdekeit képviselve végzi munkáját. Tevékenysége során életszerű jogszabályi megoldásokat keres a szakma problémáira. A vírusválság kitörése óta folyamatosan tesz javaslatokat a döntéshozóknak a bajban lévő vállalkozók működését, talpon maradását próbálva támogatni. Az alábbiakban ezek közül a legutóbbiakat ismertetjük.

MVI logo

Havi adó- és járulékkedvezmény

A koronavírus-járvány jelentős forgalomcsökkenést okozott, illetve okoz továbbra is a vendéglátó-­vállalkozások számára. A KSH adatai alapján a vendéglátóhelyek forgalma országos szinten 50-75%-kal csökkent március és május között, de még a júniusi újranyitást követően is 30%-kal alacsonyabb volt a forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külföldi turisták elmaradása miatt elsősorban Budapesten továbbra is jelentős forgalomkieséssel kell számolni. Mindezekre tekintettel javasoljuk, hogy a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan havi adó- és járulékkedvezményt érvényesíthessenek azon vendéglátó-vállalkozások, amelyek forgalma az adott hónapban legalább 30%-kal elmarad az előző év azonos időszakához képest – legalább jövő április végéig.


Reprezentációt terhelő adók felfüggesztése

A koronavírus-járvány okozta forgalomcsökkenés pedig különösen nehéz helyzetbe hozta a rendezvényi vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat, ezért javasoljuk a reprezentációt terhelő adók (SZJA+SZOCHO) felfüggesztését 2021. április 1-jéig.

A kisüzemi csapolt sör kötelező értékesítés

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 7/B. § előírja a kisüzemi sörfőzdék által előállított sörök kötelező arányát az értékesítésben. Ezek a sörök jellemzően drágábbak és változó az eltarthatóságuk is, ezért a törvényben előírt 20%-os értékesítési arány várhatóan sok helyen nem lesz elérhető, ezért javasoljuk a hivatkozott mennyiségi előírás törlését a jogszabályból.

Áfakérdések

A vírus első hullámában a vendéglátóhelyek harmada a túlélés zálogát az elvitelre történő értékesítésben és a házhozszállításban látta, ám veszteségeik csökkentését megnehezítette, hogy e szolgáltatások áfája 27%. A helyenként már a csőd határán álló vállalkozásoknak segítő kezet jelentene, ha a helyben fogyasztásra érvényes kedvezményes (5%-os) áfa-kulcs átmenetileg az elvitelre történő értékesítés és a házhozszállítás esetén is alkalmazható lehetne a vendéglátóhelyek számára. //

Kapcsolódó cikkeink