Magazin: Ízt adnak, és valami pluszt

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 03. 25. 10:29

A torma és a majonéz elengedhetetlen kellékei a húsvéti asztalnak. Nemcsak rájuk, hanem az egész dressing kategóriára igaz, hogy növekednek velük szemben az elvárások. A minőségen túl a fogyasztók azt is honorálják, ha a márkák figyelnek a speciális étkezési szokásaikra, különlegesebb ízekkel lepik meg őket, és a környezetre kevésbé terhelő megoldásokkal állnak elő.

A nedves ételízesítők, dressingek kategóriája több termékféleséget foglal magában, eltérő mértékű szezonalitással.

– Húsvétkor szinte minden család asztalán megjelenik a majonéz vagy a torma, karácsonykor pedig szeretünk minden típusú dresszingből bevásárolni a különböző fogásokhoz, illetve ilyenkor akár különlegesebb variánsokat is kipróbálunk – sorolja Plánk Anita, az Unilever Magyarország Kft. ideation leadje (foods). – Az egyre népszerűbb grillezésnek és kerti partiknak köszönhetően a grillszószok esetében a nyári szezon is kiugró.

Az Unilevernél, ahol a termékkör közel felét a húsvéti és karácsonyi időszakban értékesítik, piackutatási adataikból úgy tapasztalják, hogy a piac növekedése főként legnagyobb súlyú kategóriájának, a majonéznek köszönhető. Emellett két számjegyű mértékben fejlődik a (grill)szószok piaca, mely ugyan még kicsi, de nagy potenciál rejlik benne. Mindemellett a ketchuppiac stagnál, míg a mustárpiac kis mértékben csökken.

A diszkontok jelentősége ebben a kategóriában is emelkedett, ami együtt járt a saját márkák súlyának növekedésével.

bb, mint dressing

A gyártói márkák három fő területen tudnak többet, jobbat nyújtani, mint a Private Label kategória. Az idáig főként műanyag flakonokban polcra kerülő márkák környezetbarát csomagolásba „öltöztetése” egy jól kommunikálható, látványos vállalás lehet a jövő érdekében, ami a fogyasztók elvárásával is találkozik. Egy másik érzékelhető trend a speciális étkezési szokásoknak megfelelő termékvariánsok kifejlesztése, a harmadik előrelépési pont pedig az ízvariációk szélesítése.

Kezdjük a végén. A majonézek, ketchupok, mustárok és tormák között még most is az alaptermékek dominálnak, de az étkezési kultúra fejlődésével, a különféle konyhák divatossá válásával, a receptek neten keresztüli elérhetőségével, új fogyasztási alkalmakkal, piaci rések feltárásával egyre több ízesített variáns nyer állandó státuszt a márkavonalakon.

Czugéber Nóra
brand manager
Lacikonyha Magyarország

– A tormáink forgalmának 80%-a húsvétkor realizálódik, de azt is látjuk, hogy növekszik azok száma, akik egész évben keresik a termékeket. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a termék különleges vagy újszerű, mint például a mi esetünkben az áfonyás torma – emeli ki Czugéber Nóra, a Lacikonyha Magyarország Kft. brand managere.

A Koch’s Torma Kft. kereskedelmi vezetője, Majoros Tamás tormáik közül a Wasabi ízesítésű népszerűsödését említi meg. Mellette látványos fejlődést mutatnak a speciális termékek, például a Koch’s Light majonéz, amely tojás nélkül készül és vegán besorolású.

– Most vezetjük be a vegán Tormát, amelynek kezdeti lépései és a visszajelzések pozitívak. Izgatottan várjuk, hogy a húsvéti szezonban milyen eredményt érünk el a termékkel – jelzi Majoros Tamás.

Hogy mennyire erős trend a vegán termékek megjelenése, jól mutatja, hogy az Unilever tavaly vezette be a Hellmann’s Vegán majonézt, amely sikerének köszönhetően idén egyre több áruházláncnál lesz elérhető.

 

Unilever-újítások a környezetvédelem jegyében

Az Unilever termékfejlesztéseit az egyre erősödő élelmiszertrendek inspirálják.

– Tény, hogy egyre kevesebbet főzünk, viszont egyre népszerűbbek a kerti grillpartik és nagy összejövetelek, főleg a nyári időszakban – hangsúlyozza ki Plánk Anita. – A 2019-ben bevezetett Globus szószok nagy sikerére alapozva, 2020-ban tovább bővítjük és optimalizáljuk a portfóliót. Az új szószok nemcsak grillezéshez, hanem például hamburgerhez vagy majonézes salátákhoz is kiváló ízélményt nyújtanak.

A fogyasztók egészségük mellett a környezetre is egyre jobban odafigyelnek, amely ma már a vásárlásnál is szempont. Az Unilever kifejezetten törekszik rá, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát. A cég tavaly év végén tett vállalást arra, hogy 2025-ig több mint 100 ezer tonnával csökkenti a felhasznált műanyag csomagolás mennyiségét, továbbá az általa kibocsátott mennyiségnél több műanyag csomagolást fog újrafeldolgozni.

Ennek szellemében ezen a piacon is folyamatosan fejleszt.

– A Globus ketchupok tavaly új, környezettudatosabb csomagolásba kerültek, amelyek átlátszóak, és jóval kevesebb műanyagot tartalmaznak, mint az előző csomagolás. Idén a Globus majonézek kerülnek hasonlóan új, környezetkímélőbb flakonba. A Hellmann’s termékeink pedig 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülő és újrahasznosítható flakonokba kerülnek – tekinti át Plánk Anita.

A Globus márka újrapozicionálása 2019-ben kezdődött, idén folytatódik. A tavaly 5 év szünet után újra elkezdett kommunikáció középpontjában továbbra is az íz és az étel élvezete áll, olyan étkezési pillanatok, melyek során a Globus segít hagyományos és modern ételeket ellenállhatatlan finomsággá varázsolni. A kommunikáció fő eleme egy helyi fejlesztésű reklámfilm a Quimby zenekar „Magam adom” című dalának aláfestésével, amely a Globus szlogenjét is ihlette: „Aminek megadom magam”.

Idén a húsvéti, valamint a nyári időszakban a Globus majonézek és szószok lesznek fókuszban. A TV-kampány erős digitális és trade támogatással egészül ki.

Az online térben erősít a Koch’s

Majoros Tamás
kereskedelmi vezető
Koch’s Torma

A Koch’s Tormánál (a Light majonéz látványos fejlődése mellett) természetesen továbbra is a tormák állnak a fókuszban.

– Számunkra egyértelműen a kiskereskedelmi hálózatok adják a forgalom nagy hányadát, de a nagykereskedések is folyamatosan fejlődnek. A polcokon található nagyon széles választék komoly kihívások elé állít bennünket, hogy megtartsuk vevőinket, és emellett újakat szerezzünk. A saját márkás kategória fontos szerepet tölt be nálunk, de elsődlegesen Koch’s brand erősítésére kell koncentrálnunk itthon és külföldön egyaránt – szögezi le Majoros Tamás. – Tavalyi évtől kezdődően az online vonalat helyeztük előtérbe, egy profi csapattal együttműködve hoztuk létre Face­book- és Instagram-oldalunkat, idén tervezzük a weboldalunk teljes megújítását.

Különleges ízvilágok a Lacikonyhától

A Lacikonyha viszonylag új szereplő a magyar piacon, bár anyavállalata széles körű tapasztalatokkal rendelkezik a mustárgyártással és -disztribúcióval kapcsolatosan. A cég üzleti stratégiája, hogy kedvező áron különleges ízvilágú mustárokat kínál a piacon megszokottnál nagyobb töltősúlyú üvegcsomagolásban.

– A vásárlói igényeket tükrözik a tormáink és mustáraink egyszerű és tiszta megjelenésű címkedizájnjai, amelyek szükségtelen díszítőelemek nélkül sugallnak magas minőséget. Sok visszajelzést kaptunk arról is, hogy az ügyfelek előnyben részesítik az üveges mustárjainkat, mert az üveget inkább környezetbarát megoldásnak tartják, mint a hagyományos műanyag palackokat – árulja el Czugéber Nóra.

Jelenleg 5 mustárt forgalmaznak, amelyek közül a legkedveltebbek a cseh és az orosz, őket követi a mézes, a csemege és végül a francia mustár. A cseh és az orosz mustárok rusztikus állagúak, eltérő csípősségben. A mézes és csemege variációk enyhe ízűek és kellemesen krémesek, míg a francia mustár minden partiételhez és salátához különleges roppanós, ecetes ízt ad.

– A másodlagos és további kiegészítő kihelyezések biztosítása fokozza a vásárlói élményt, ezért marketingmunkánk nagy részét elsősorban in-store megoldásokba fektetjük, amelyek során folytatjuk az eddig is sikerrel alkalmazott kóstoltatásokat és egyéb promóciókat is, hogy az ügyfeleket meginvitáljuk a termékeink kipróbálására – mondja a Lacikonyha Magyarország Kft. brandmenedzsere.

Sz. L.

Kapcsolódó cikkeink