„Ízmentes” alternatív borsófehérje fejlesztése lazíthat az élelmiszeripar szójafüggésén
Az Egyesült Királyságban egymillió fontos projekt célozza a szójaimport csökkentését.
A John Innes Centre vezető kutatói olyan borsót igyekeznek létrehozni nemesítéssel, amely a növényi alapú élelmiszerekhez adva sem rendelkezik mellékízzel, de tápanyagtartalma magas.
Az innovációs projekt amellett, hogy környezeti szempontból fenntartható, újabb gazdasági lehetőséget kínál a gazdáknak a szója hazai termesztésű alternatívával való felváltása érdekében.
A „Borsófehérje” projekt élén a Germinal fű- és takarmányvetőmagokkal foglalkozó vállalat áll, és a finanszírozást részben a Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium (Defra) biztosítja az Innovate UK-n keresztül, amely az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs Hivatalának (UKRI) része.
A gazdaságokban végzett tesztelés biztosítja, hogy csak a piaci igényeknek és az Egyesült Királyság mezőgazdasági termelői által támasztott agronómiai követelményeknek megfelelő fajták kerüljenek kereskedelmi forgalomba.
Fontos, hogy az Egyesült Királyság a szója kiváltására alkalmas alternatívákat találjon – amelyből tavaly hárommillió tonnányi import érkezett az országba –, mivel a szójatermesztés összefüggésbe hozható a dél-amerikai erdőirtással és hozzájárul az éghajlatváltozás felgyorsításához.
Kapcsolódó cikkeink
Csökkenti a borcsomagolás mennyiségét az Aldi az Egyesült Királyságban
Az Aldi brit leányvállalata 2024 végéig megszünteti a saját márkás,…
Tovább olvasom >Belép a kombucha piacra a Lipton
Új, kombucha termékcsaládot dobott piacra a Carlsberg Britvic Lipton márkája…
Tovább olvasom >AI-alapú borajánló eszközt vezet be az M&S
A brit Marks & Spencer (M&S) új, mesterséges intelligenciával működő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >