Izgalmas karrierek a TMK grillpartin

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 09. 15. 10:48

A Trade Marketing Klub hagyományos nyári rendezvényére idén személyes és online részvétellel is lehetett jelentkezni. A karrier téma aktualitása és a személyes találkozási lehetőség egyaránt vonzó volt az érdeklődők számára.

Szerző: Kátai Ildikó

A Trade Marketing Klub hibrid formában meghirdetett grillpartijára 80 fő regisztrált. A szakmai programot Facebook live formában lehetett követni. A kiscsoportos beszélgetésekre és kapcsolatépítésre is kiváló, vidám hangulatú grillparti idén is tortázással zárult.

Az on- és offline egybegyűlteket Hermann Zsuzsanna a Trade magazin ügyvezető-­főszerkesztője, a Klub egyik alapítója köszöntötte. A kerekasztal blokkot Csiby Ágnes és Kátai Ildikó, a TMK másik két alapítója moderálta. Az esemény helyszíne a Rudas Bistro Panoráma terme volt.

Az attitűd a fontos

Baja Sándor
ügyvezető igazgató
Randstad

A talkshow bevezetőjeként Baja Sándor, a világ egyik legnagyobb és Magyarországon első számú fejvadász cége, a Randstad ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a magabiztos szaktudás határozza meg, mit ér az ember, ha marketinges vagy saleses, ha a Z-, Y-, X- vagy a Nagy Generáció tagja. A magyar munkaerőpiac bemutatása és azon belül az FMCG-szektor HR-vonatkozásai számos kérdést vetettek fel a hallgatóság soraiban.

Az Európára jellemző demográfia, az idősödő népesség hazánkban is érezteti hatását. 2021-ben 150 ezer magyar ember megy nyugdíjba, potenciális munkakezdő, 18 éves pedig csak 99 ezer van, akiknek csak egy része lesz munkavállaló, a többiek valamilyen formában továbbtanulnak. A pandémia és a Brexit hatására megnőtt a külföldről hazatérő munkavállalók száma, akiknek a Randstad is segítséget nyújt az elhelyezkedésben.

Összességében jellemző, hogy az európai országok versenyeznek a fiatal, jól képzett tehetségekért. Magyarországon. A COVID-válság alatt sokan visszaköltöztek a szülőfalujukba, ami új esélyt adhat a kisebb helyeknek is.

A gazdasági szektorok közül az autóipar a legnagyobb foglalkoztató hazánkban, ami csökkenő tendenciát mutatott már a világjárvány előtt is. Ezt a hatást a hazánkba települt akkumulátor- és alkatrészgyárak egy ideig kiegyensúlyozzák.

A horeca szektorban 2019-ben 400 ezer bejelentett dolgozó a COVID-19 alatt szinte teljesen eltűnt, és nagyon nehéz a pótlásuk. Sokan a kiszállításban helyezkedtek el, a nyelveket tudókat pedig a megnövekedett SSC szolgáltató központok fogadták örömmel, ahol bejelentett magas fizetéssel, válság- és járványbiztos, 8 órás munkakörökben, sokszor otthonról dolgozva, éjszakázás nélkül, előrelépési lehetőséggel örömmel ott is maradnak.

Csillogó szem a versenyképességért

Az FMCG-iparág stabilitását a hazai termékek előtérbe kerülése biztosítja mind a fogyasztói, mind a kereskedelmi oldal irányából. Ugyanakkor az ellátási láncok rövidülnek, mert a hosszú útvonalak megbízhatatlannak bizonyulnak (Szuez, határzárak stb.). A piacokhoz közelebb hozzák a termelést és a szolgáltatásokat, mivel a magyar munkaerő viszonylag olcsó, ez a tendencia középtávon kedvező hazánkra nézve.

Egy friss, nagy létszámú Randstad-kutatás arra kereste a választ, hogy melyik szektorban szeretnének a magyar munkavállalók dolgozni. Az FMCG az átlagos kedveltségű mezőben helyezkedik el, legnépszerűbbek az IT és a telekom, míg a horeca és az autógyártás vesztett korábbi népszerűségéből. Az FMCG járványálló, biztos munkahely, amely főként a belföldi piacon aktív. Bár a fizetések alacsonyabbak, a vizsgált 15 szektorból a 11. helyen van az iparág, a nagy márkákkal rendelkező FMCG-cégek újra vonzónak bizonyulnak.

TMK

A kerekasztal résztvevői

Magyarországon 2020 második felében a munkavállalók 12%-a váltott munkahelyet, és még többen gondolkodnak a váltáson, így fókuszba került a meglévő munkaerő megőrzése és a fluktuáció tudatos kezelése. A COVID-ban a munkavállalók 40%-a home office-ban dolgozott. Csak 10% szeretne 100%-ban visszatérni a munkahelyére, 25% viszont abszolút nem szeretne visszatérni, a többség, 65% pedig a kombinált megoldás felé hajlik. Az irodák átalakulnak, kooperatív, együttműködést segítő helyekké.

A trade marketinges állások vonatkozásában Baja Sándor elmondta, hogy nagyon kevés meghirdetett pozíció van. A digital marketing felé tolódik el a piac. A sales, marketing, trade marketing funkciók határai kezdenek szétcsúszni, összeolvadni. Mindenesetre a jó szakemberre nagy igény van.

Összefoglalva az elhangzottakat, a Randstad ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a folyamatos önképzés, tájékozottság, a csillogó szem és pozitív attitűd kell ahhoz, hogy egy vágyott pozíciót valaki megszerezzen vagy megtartsa versenyképességét a munkaerőpiacon.

Az FMCG-ben együtt sírunk, együtt nevetünk

Marosfi Lídia

Marosfi Lídia
korábbi vezérigazgató-
helyettes
Univer Product

Marosfi Lídia, az Univer korábbi értékesítési és marketingvezérigazgató-helyettese, a Lánchíd Klub életműdíjasa rendkívüli szakmai, történelmi áttekintést mutatott be a sales, marketing, trade marketing szemlélet kialakulásáról. Bár már 9 éve nyugdíjas, a stratégiai kérdésekben még aktív szerepet vállal az Univer életében. „Trade Marketing – Izgalmas volt és az is marad!” című előadásában a kezdeti próbálkozásokat, tapogatózásokat, hibákat és a piaci sikereket is humorral, személyes történetekkel fűszerezve adta elő, az Univer egy-egy ikonikus termékéhez – Piros Arany, Majonéz, Mustár, Erős Pista stb. – kapcsolódva, az áfészes kezdetekig visszanyúlva. A mérföldkőnek számító nagy akciókat is felidézte – „Fontos szempont” hűtőben színváltó korong promóció, „Nyerjen pénzt!” SMS-promóció, „A konyha ördögei” timecode alapú SMS-promóció, Univer óriás üstös kihelyezés, „Nyerjen a mi iskolánk” sorozat 2008–2011. Ma pedig már a látványos, 360 fokos támogatást biztosítják minden országos aktivitáshoz, így a most is futó „Játssz az étellel” promócióhoz is.

A tapasztalt vezető többször hangsúlyozta, hogy lehet az FMCG-nél trendibb, jobban fizetett sok ágazat, de ilyen közösség, ilyen „együtt sírunk, együtt nevetünk” összetartás kevés helyen található. A stratégiai szemlélet, az életre szóló elkötelezettség és lelkesedés, a vállalat és a munkatársak iránti szeretet és megbecsülés világossá tette a sikeres termékportfólió és a piacvezető pozíció hátterét.

Kerekasztal-beszélgetés

Az előadások után a program kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott.

Kocsonya Fanni
sales-marketing
management trainee
Coca-Cola HBC Magyarország Kft.

Kocsonya Fanni, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.  sales-marketing management trainee-je beszámolt a fő területeken átívelő 2 éves szakmai gyakorlatról, ahol értékes tapasztalatokat szerezhetett. 3-4 hónapos rotációkkal a vállalat szinte összes területét megismerte. A Z-generáció képviselőjeként elmondta, hogy a munkában a kreativitás nagyon fontos a számára, ugyanakkor a számok világa is vonzza, és ez a két terület jól összefonódva jelenik meg a trade marketing területén. Úgy érzi, hogy a korosztálya könnyebben vált, könnyebben megy külföldre, türelmetlenebb és kevésbé ragaszkodó a munkahelyhez. Az újdonságok, a kihívások motiválják.

Marosfi Lídia, kiemelte, hogy a trade marketingben az ötletek mellett jó adag bátorságra és türelemre is szükség van, hogy a termékekhez célt és életérzést kapcsoljon, és a taktikai lépéseket is kidolgozza, végrehajtsa. Az Univerben nemcsak lojális kollégák, de visszatérő szakemberek is erősítik a csapatot, és gondot fordítanak a folyamatos frissítésre, megújulásra is. Mindig az emberközpontú vezetés volt a jellemző, ez sok helyzetben megsegítette a céget, és mai napig jellemzi.

Berki Tímea, Upfield

Berki Tímea
közép-keleti-európai régiós
trade marketing vezető
Upfield

Berki Tímea, az Upfield közép-­keleti-európai régiós trade marketing vezetője több országban és több cégnél szerzett tapasztalatot. A trade marketingben az összekötő, egyensúlybeállító szerep számára a legizgalmasabb, a piacon a márka- és a partnersajátosságok harmonizálására törekszik. A kötődést egy munkahelyhez ma már nehezebb kialakítani, mert sokkal több információ, impulzus éri a dolgozókat, és a fiatalok kevésbé nosztalgikusan viszonyulnak egy-egy márkához vagy vállalathoz. Y-generációsként nem érzi a „szendvics” nyomást, az X és Z közé szorítottságot, sok Y-os vezető beosztású, sikeres karriert lát maga körül. Úgy érzi, hogy az X- és Y-korosztály nagyon hasonló, a Z-sekkel viszont másképp kell együttműködni, sok visszajelzést kell nekik adni. De mindezeken felül áll a szakmaiság, hogy ki mit tesz le az asztalra.

Szak Zsuzsa, Henkel

Szak Zsuzsanna
beauty care
üzletág igazgató
Henkel Magyarország

Szak Zsuzsanna, a Henkel Magyarország beauty care üzletág igazgatója is több vállalat helyi és központi szervezetében dolgozott. Több helyen nem vált külön a marketing és a trade marketing, a napi feladatokba is belefolyt, így ma is az operatív, pragmatikus megvalósításban látja a trade marketing fő szerepét. A terület a divizionális aktualitásokat ötvözi a trade realitással. A belső branding sokszor naturálisan jól működik, ha jó a csapatszellem, az együttműködés. Az Employer Branding kifele irányuló gyakorlati megvalósításának jelentőségét, a márkák pozicionálását és a vállalathoz kapcsolását tartja fontosnak, amiből a trade marketing is kiveheti a részét.

Baja Sándor szerint generációs különbségek elmosódnak, minden generációban fellelhetők pozitív és negatív jellemzők, és általános elvárás a munka-szabadidő egyensúlya. A munkaerőhiány miatt a legtöbb vezető rájön, hogy csak motiváló, bevonó, törődő, támogató stílussal tud a munkatársakkal hatékonyan együttdolgozni. A fiatal, tehetséges kollégáknak kihívásokat biztosítva, fejlesztve, mentorálva haladhat előre egy vállalat.

A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy érdemes a karrier elején sales, marketing és trade marketing, valamint külföldi tapasztalatot is szerezni, élni a horizontális továbblépési lehetőségekkel és a legújabb technológiák megismerésével is.

TMK Grillparty 2021

A szakmai rész után a grillparty alatt az árnyas teraszt is birtokba vették a Trade Marketing Klub vendégei. A beszélgetés, a kapcsolatépítés kisebb csoportokban folytatódott. A hagyományos tortázás alatt már a jövőbeli kilátások, a következő események és programok kerültek szóba, azzal a reménységgel, hogy a személyes találkozók immár újra természetesek és elfogadottak lesznek. //

Kapcsolódó cikkeink