Ipartestületi közgyűlés

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 07. 08. 08:09

Május 26-án zajlott a Magyar Vendéglátók Ipartestületének 2021. évi Közgyűlése.

A tagok egyhangúlag elfogadták Kovács László 2020. évi elnöki és pénzügyi beszámolóját – utóbbit a Felügyelő Bizottság tagjai felülvizsgálatának és javaslatának megfelelően. Szintén egyhangúan fogadta el a közgyűlés a 2021. évi költségvetési és cselekvési tervet is.

Az elnök kiemelte: az MVI működése ma is olyan, amilyennek egy szakmai szempontból a legjobban felkészült szervezetnek mindig is lennie kell: a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a hagyományos, évtizedekkel ezelőtt alakított érdekvédelmi testület, amely a szakmai szervezetek között mértékadó, tevékenysége sok szempontból meghatározó, és ami fontos: önfenntartó.

A hozzászólók között Pintér Katalin, az Onix tulajdonosa a munkaerőhelyzetet elemezve kifejtette, hogy a probléma megoldását négy terület folyamatos fejlesztésével lehet megoldani – ezek a logisztika, a convenience termékek, az atipikus foglalkoztatás és az automatizálás.

Az MVI mértékadó szakmai szervezet

Kovács László vázolta a 2021. évi cselekvési terv főbb pilléreit:

– A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítését célzó javaslatok megfogalmazása, a vendéglátó vállalkozások szakmai támogatása;
– Az áfaszabályozás egyszerűsítése és a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése – együttműködve a kormányzattal;

– A borravalóval és a felszolgálási díjjal kapcsolatos jogszabályi változások tisztázása, az MVI és a NAV közötti tárgyalások folytatása;

– Együttműködés az MTÜ-vel a vendéglátás-fejlesztési stratégia kidolgozásában, az NTAK-hoz való csatlakozásban és a vendéglátóhelyek minősítésében, valamint egyéb témákban;

– Részvétel az MKIK turizmus-vendéglátás ÁKT-ban;

– Részvétel szakmai konferenciákon, versenyeken, illetve azok támogatása;

– Az atipikus foglalkoztatás elősegítését célzó GINOP-projekt megvalósítása konzorciumban a VIMOSZ-szal;

Az MVI előtt álló, illetve már elvégzett legfontosabb feladatok az év során (vírushelyzettől függően):

– „Év vendéglőse” díj kiadása;

– Gundel János és Jakabffy László örökségének gondozása;

– Az ipartestület alapítványai ügyének megoldása;

– Éves Közgyűlés megszervezése és lebonyolítása;

– A vendéglátás helyzetéről szóló éves statisztikai helyzetjelentés elkészítése;

– Az őszi gasztrotúra szervezése Erdélybe;

– A Gundel Károly-díj projektjének menedzselése, a díjátadó gálaebéd szervezése és lebonyolítása;

– MVI éttermi gasztrotúra-sorozat folytatása havi rendszerességgel. //

Kapcsolódó cikkeink