Ipartestületi közgyűlés
Május 26-án zajlott a Magyar Vendéglátók Ipartestületének 2021. évi Közgyűlése.
A tagok egyhangúlag elfogadták Kovács László 2020. évi elnöki és pénzügyi beszámolóját – utóbbit a Felügyelő Bizottság tagjai felülvizsgálatának és javaslatának megfelelően. Szintén egyhangúan fogadta el a közgyűlés a 2021. évi költségvetési és cselekvési tervet is.
Az elnök kiemelte: az MVI működése ma is olyan, amilyennek egy szakmai szempontból a legjobban felkészült szervezetnek mindig is lennie kell: a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a hagyományos, évtizedekkel ezelőtt alakított érdekvédelmi testület, amely a szakmai szervezetek között mértékadó, tevékenysége sok szempontból meghatározó, és ami fontos: önfenntartó.
A hozzászólók között Pintér Katalin, az Onix tulajdonosa a munkaerőhelyzetet elemezve kifejtette, hogy a probléma megoldását négy terület folyamatos fejlesztésével lehet megoldani – ezek a logisztika, a convenience termékek, az atipikus foglalkoztatás és az automatizálás.
Kovács László vázolta a 2021. évi cselekvési terv főbb pilléreit:
– A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítését célzó javaslatok megfogalmazása, a vendéglátó vállalkozások szakmai támogatása;
– Az áfaszabályozás egyszerűsítése és a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése – együttműködve a kormányzattal;
– A borravalóval és a felszolgálási díjjal kapcsolatos jogszabályi változások tisztázása, az MVI és a NAV közötti tárgyalások folytatása;
– Együttműködés az MTÜ-vel a vendéglátás-fejlesztési stratégia kidolgozásában, az NTAK-hoz való csatlakozásban és a vendéglátóhelyek minősítésében, valamint egyéb témákban;
– Részvétel az MKIK turizmus-vendéglátás ÁKT-ban;
– Részvétel szakmai konferenciákon, versenyeken, illetve azok támogatása;
– Az atipikus foglalkoztatás elősegítését célzó GINOP-projekt megvalósítása konzorciumban a VIMOSZ-szal;
Az MVI előtt álló, illetve már elvégzett legfontosabb feladatok az év során (vírushelyzettől függően):
– „Év vendéglőse” díj kiadása;
– Gundel János és Jakabffy László örökségének gondozása;
– Az ipartestület alapítványai ügyének megoldása;
– Éves Közgyűlés megszervezése és lebonyolítása;
– A vendéglátás helyzetéről szóló éves statisztikai helyzetjelentés elkészítése;
– Az őszi gasztrotúra szervezése Erdélybe;
– A Gundel Károly-díj projektjének menedzselése, a díjátadó gálaebéd szervezése és lebonyolítása;
– MVI éttermi gasztrotúra-sorozat folytatása havi rendszerességgel. //
Kapcsolódó cikkeink
Újragondolt felszolgálási díjak
A szakmai szervezetek örömmel fogadták az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos…
Tovább olvasom >A szakma legnagyobb ünnepe
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a hagyományokhoz híven idén októberben is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újabb rekordévet zártak a magyar turisták Horvátországban
A harmadik éve tartó emelkedő ütemnek megfelelően 2024-ben újabb rekordévet…
Tovább olvasom >A Samsung AI Hybrid Cooling technológiával rendelkező hűtőszekrényeket mutat be a CES 2025 kiállításon
A Samsung a CES® 2025 kiállításon mutatja be legújabb, AI…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Jelentősen erősödhet idén az idegenforgalom
Tovább erősödött a turizmus 2024. január–novemberben: a belföldi vendégek által…
Tovább olvasom >