Innováció kutatása az élelmiszeriparban

Szerző: STA Dátum: 2023. 05. 12. 09:00

Innovatív és hatékony beavatkozásokra, alapanyagokra, termékekre van szüksége az élelmiszeriparnak és a teljes élelmiszerláncnak – jelentette ki dr. Felkai Beát Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az Innovációk napja Konferencián, Budapesten.

(Fotó: Fekete István)

A helyettes államtitkár kihangsúlyozta, hogy az innováció egy speciális terület, melyben országok és ágazatok között is nagy az eltérés. Ugyanakkor fejlesztése, hatékonyságának fokozása elengedhetetlen a fejlődéshez, a folyamathoz pedig az élelmiszerlánc minden szereplőjének és a szakpolitika résztvevőinek is aktív bevonása szükséges. Hazánk a feltörekvő innovátorok közé tartozik, így fejlődésre bőven van lehetőség – ehhez a nemzetközi jó tapasztalatok adaptálása mellett források és szabályozási eszközök is szükségesek.

Maga az élelmiszeripar egy innovatív ágazat

Ugyanakkor az eltérő szakágazatok eltérő lehetőségekkel és célokkal rendelkeznek – erre a differenciált helyzetre fontos figyelni támogatási szempontból is. Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít erre a szakterületre is a jövőben, mert csak az innovációs helyzet javításával, az innovációs készség fokozásával tudjuk elérni, hogy az ellátásbiztonság megteremtése mellett egy nemzetközi szinten is versenyképes élelmiszeriparunk legyen.

AM

Kapcsolódó cikkeink