Innováció a juhágazatban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 31. 00:00

A bárányhús-fogyasztás fellendülését is várják a kutatók attól az együttműködéstől, amely a juhágazati innováció keretében valósult meg az Észak-alföldi régióban.

Jávor András professzor, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese szerint jelenleg Magyarországon évente egy személy 30 dekagramm bárányhúst fogyaszt. Ez a mennyiség Franciaországban 14 kilogramm, Ausztráliában 34 kilogramm évente. A professzor rámutatott: agrárszakemberek, orvosok, gyógyszerészek támogatják azt az innovációs folyamatot, amelynek eredményeként az úgynevezett funkcionális bárányélelmiszerek alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.
Állat- és humánkísérletek bizonyítják, hogy a szelénnel, magnéziummal, lizinnel és más alkotóelemekkel kiegészített bárányhúsok biztató eredményeket mutatnak a kardiovaszkuláris terápiában – ismertette Jávor András. A humán kísérletek még folytatódnak, de a professzor szerint akár már ez év végére együtt lehet minden engedély, hogy terápiásan is alkalmazzák a funkcionális bárány-élelmiszereket. Addigra receptkönyvet és étrend-javaslatot is kidolgoznak – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek