IMF: szolid ütemben nő Közép-Kelet Európa gazdasága

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 02. 11:05

Szolid gazdasági növekedési ütemet könyvelhet el a legtöbb közép-kelet európai és dél-kelet-európai gazdaság, Oroszországban mérséklődik a bruttó hazai termék zsugorodása, és lassan más szovjet utódállamok is maguk mögött hagyják a recessziót – áll az IMF térségi felmérésében.

polc2

A valutaalap szerdán közzétett tanulmánya szerint a magyar gazdaság növekedési üteme az idei 2 százalékról jövőre 2,5 százalékra gyorsul, a személyi fogyasztás mindkét évben 3,2 százalékkal emelkedik, a GDP-arányos államadósság pedig 75,3 százalékról 75,1 százalékra csökken. Az áruk és szolgáltatások exportja az idén 6,4 százalékkal, míg jövőre 6,3 százalékkal nő. A folyó fizetési mérleg aktívuma a GDP 4,9 százalékáról 2017-ben 4,6 százalékra süllyed.
Az IMF úgy számítja, hogy az éves infláció Magyarországon az idei 0,4 százalékról jövőre 1,9 százalékra emelkedik, sőt 2017 végére eléri a 2,6 százalékot.
Az IMF azt prognosztizálja, hogy az öt közép-kelet-európai ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia gazdasága az idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig 3 százalékkal bővül. A lengyel gazdaság növekedési üteme 3,1 százalékról 3,4 százalékra gyorsul, Szlovákiáé viszont 3,4 százalékról 3,3 százalékra lassul.
A jelenlegi növekedési rátákat azonban a FÁK tagországain kívül nehéz lesz fenntartani, noha a munkanélküliségi ráták a válság előtt szintre esnek, a reálbérek erősen emelkednek és a külgazdasági mérlegek egészségesek. A termelékenység növekedésének lassúsága és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt viszont nehéz lesz megőrizni a mostani növekedési rátákat a külgazdasági egyensúly romlása nélkül. A Brexitnek egyelőre csak mérsékelt hatása volt, de tekintve az új EU-brit megállapodás körüli bizonytalanságot, hosszabb távú következményei nem világosak – írja az IMF jelentése. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink