IMF: Európában lesz a legkisebb GDP növekedés 2024-ben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 13. 13:13

A 2024-es év globális gazdasági térképén számos ország kénytelen szembenézni kockázatokkal és kihívásokkal. Az inflációs kiugrások, növekvő adósságterhelés és a fogyasztói megtakarítások csökkenése mind-mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják a nemzetek gazdasági helyzetét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) januári globális GDP növekedési becslése alapján Magyarország számára kedvező előrejelzést tartalmaz, ugyanakkor Európa általánosan alacsonyabb növekedési kilátásokkal néz szembe.

Az IMF Magyarország számára 2024-ben 3,5 százalékos GDP növekedést vár, ami kiemelkedő teljesítménynek számít az európai átlaghoz képest, amely 0,9 százalék körül mozog. A borús előrejelzés mögötti fő okok között szerepel az alacsony fogyasztói hangulat és a magas energiaárak, amelyek mind a gazdasági tevékenységet, mind a költségvetést negatívan befolyásolhatják.

Az Egyesült Államokban a GDP-növekedés mérsékelt erősségű marad, de a reálbérek emelkedése élénkíti a fogyasztást. A vállalatok azonban létszámcsökkentéseket terveznek, így a Citigroup, a Google, az Amazon és a Salesforce is jelentős munkahelyek megszüntetését közölte. A UPS, a csomagszállító óriás, szintén 12 000 alkalmazott elbocsátását tervezi, ami további kihívást jelent a munkaerőpiacon.

Kínában az ingatlanpiaci problémák visszavetik a gazdasági növekedést, mivel az ingatlanértékek csökkenése negatív hatással van a bevételekre és a vagyonra. A szakértők a fogyasztás visszaesését prognosztizálják ezen tényezők eredményeként.

Latin-Amerikában a helyzet változatos, mivel Chile és Brazília az első olyan feltörekvő piaci országok voltak, amelyek 2021-ben kamatot emeltek. Ugyanakkor a javuló belső keresletnek köszönhetően a IMF optimista a 2024-es kilátásokkal kapcsolatban, amelyek Brazíliát és Mexikót is érintik.

Összességében a világ országai komoly gazdasági kihívásokkal néznek szembe 2024-ben, de a helyi és globális intézkedések, valamint a gazdasági reformok lehetőséget teremthetnek a fenntartható növekedés elérésére és a gazdaságok fellendítésére. A következő hónapokban a világ vezetői és gazdasági szereplői figyelemmel kísérik ezeket a folyamatokat, miközben próbálják alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink