Idén is kiváló minőségű magyar hal kerülhet a karácsonyi asztalra
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű, magyar halakkal készülnek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty lesz, amely még mindig a magyarok kedvenc halfajának számít – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott közös sajtótájékoztatón.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/11/hal-4-300x200.jpg)
(Fotó: NAK/Lévai Zsolt)
A múlt évi súlyos aszály után idén kegyesebb volt az időjárás a hazai halászati ágazathoz. A sok csapadék megfelelő feltételeket teremtett a sikeres termeléshez: az ágazat szereplői üzemvízszintig fel tudták tölteni a halastavakat, ennek köszönhetően megfelelő életfeltételeket tudtak biztosítani a halak számára. A takarmányárak csökkenése pozitívan hatott a termelés költségeinek mérséklésére. Ugyanakkor mivel az aratásig a legtöbb tógazdaság a múlt évben megvásárolt drága takarmányt használta fel, a takarmányárak csökkenése leginkább a jövő évben fog érvényesülni a hal árában. Ennek ellenére jó hírrel szolgáltak a fogyasztóknak a haltermelők a NAK, a MA-HAL, valamint a MOHOSZ által szervezett közös sajtótájékoztatón: a karácsonyi hal ára a tavalyi árakhoz képest alacsonyabb szintre kerülhet az idén. Az élő ponty kilójáért 1790-2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, az élő harcsa ára pedig 4000 forint körül fog mozogni. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is széles kínálatból válogathatnak a vásárlók, az élő halak mellett feldolgozott formában is – patkó, filé, csont, belsőség – megtalálható lesz a magyar hal az árusoknál. Az alacsonyabb árak miatt várhatóan bátrabban választanak majd a kiváló minőségű, egészséges magyar halak közül a vásárlók.
A karácsonyi szezon december elején indul, ekkortól kezdik meg a tógazdaságok a halak értékesítését a lakosság felé
A szezon kedvence minden bizonnyal idén is a ponty lesz, ugyanakkor a többi fajból is széles kínálattal várják a fogyasztókat a tógazdaságok. Bár a hazai halfogyasztás évről évre emelkedik, a legnagyobb mennyiség így is a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52 kg volt, ami lényegesen alacsonyabb az EU többi tagországáénál (2020-ban az EU-átlag kb. 23,3 kg volt). Bőven van tehát tere a fogyasztás növelésének hazánkban.
Magyarország szerencsés helyzetben van, ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat
Sőt, mivel a haltermelők a hazai keresletet meghaladó mennyiségű halat állítanak elő, az exportigényeket is kitudják elégíteni. A külpiacokon nagy kereslet mutatkozik a pontyra és a ragadozókra (süllő, harcsa) is. A legtöbb halat a szomszédos országokba szállítják, de Csehország és Lengyelország irányából is van igény a magyar halra. Mindemellett a tógazdaságok aktív szerepet töltenek be a természetes vizek halutánpótlásában is.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/11/hal-11-300x200.jpg)
(Fotó: NAK/Lévai Zsolt)
Rendkívül megerősödött a hazai horgászpiac az elmúlt években
Hazánkban összesen 157 443 hektár horgászati célú kezelésben lévő vízterület van, amelyből a MOHOSZ szervezeti rendszerébe 134 831 hektár tartozik. Az elmúlt évekhez képest 2023-ban a MOHOSZ több támogatási programot indított, jelentős összegekkel hozzájárulva a horgászati célú vízterületek haltelepítési költségeihez, mely támogatási programok az igényeknek megfelelően jelentősen átalakítják horgászvizeink telepítési szerkezetét. A MOHOSZ rendszerébe tartozó szervezetek által telepített halmennyiség 2022. évben összesen 4 149 tonna, a horgászok által kifogott halmennyiség 4 478,3 tonna (ebből ponty 2 980,1 tonna) volt. A fenntarthatóság miatt fontos a folyamatos telepítés, hiszen hazánkban több mint 800 000 regisztrált horgász van. Mivel a hal egészséges étel, fontos kiemelni, hogy a horgászok által kifogott és elfogyasztott hal jelentős mértékben hozzájárul az egészséges étrendhez, illetve a telepítési transzferen keresztül folyamatosan erősíti a haltermelés lehetőségeit is.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Minden dísznövénycsoport nettó árbevétele nőtt 2023-ban
A dísznövénytermesztés nettó árbevétele 2023-ban az adatfelvétel keretein belül beérkezett…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra
A nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >