Home Office, egy újabb fejezet

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 22. 11:26

Ragozom a történetet, mert érdemes a témával foglalkozni. A vírust lassan felejtjük, bár még itt van a környezetünkben, de az akkor kialakult és alkalmazott módszerek, így a HOF is tovább élnek, működnek. Újabb és még újabb történetek fogalmazódnak meg, melyik cég, vezető miképpen áll hozzá az új munkamódszerekhez. Mostani interjú alanyaim két különböző múltú, történetű és gyakorlatú cég tapasztalatairól beszélnek a home office témakörben. Interjú alanyaim: Soósné Nádaskay Lilla a NESTLÉ – Culinary Group Brand  Manager-e, a továbbiakban NL, illetve  Müller Kornél – a Törley cég Ügyvezető Igazgatója – MK – rövidítésként szerepel a szövegben. Csík Klára cikke

Te kedveled a HOF módszert?

Nádaskay Lilla, Nestlé

NL – Egyértelműen, igen a válasz , a miért is egyszerű – örülök, hogy eldönthetem, mikor szükséges az irodából vagy otthonról dolgozni, mert így könnyebben alakíthatom az egyensúlyt a munkahelyi feladatok és a magánéletem között.

MK – Határozottan igen a válasz, kedvelem a Home Office módszert, természetesen megfelelő arányban és felelősen kezelve.

Ez fontos szempont, mivel még nagyobb a felelősség, ha otthonról dolgozunk, mindenkire egyénileg rábízva, mikor és hogyan végzi el a feladatait. A módszer jelentősen növeli a munkavállalók hatékonyságát és a vezető és munkatársai között bizalmat erősíti.

Működött a HOF módszer a cégeteknél a pandémia előtt is a vagy új találmány, annak hatására vezették be?

NL – Igen, ismertük ezt a módszert, a Nestlénél már korábban is volt lehetőség arra, hogy egy-egy napot otthonról dolgozzunk.  Különösen előny volt ez akkor, ha egy feladat elmélyülést igényelt, például elemzést, prezentáció készítést, akkor nyugalmasabban tudtam végezni a teendőimet. Ugyanakkor segített a váratlan otthoni helyzetek megoldásában is, akkor jó volt élni a lehetőséggel  pld. beteg lett a gyerek vagy éppen villanyórát jöttek fix időpontban cserélni. Így hozzászoktunk a HOF módszerben, ha nem is olyan intenzitással, mint a vírus idején.

MK – A Törleynél nem működött a HOF módszer a vírus, a pandémia előtt, de korábbi munkahelyemen, az Unilevernél általánosan elterjedt volt külföldön és a magyar szervezetnél is. Jól működött a módszer a munkavállalók éltek a lehetőséggel, örültek annak, hogy hatékonyan tudnak otthonról is dolgozni. A Törleynél a vírus hatása keltette életre a HOF módszert, mely  abban a helyzetben ésszerűnek mutatkozott és ennek fejlesztése ma is aktuális feladat.

Kérlek soroljatok fel pár előnyt, melyek a HOF alkalmazása mellett szólnak!

Müller Kornél, Törley

NL – hatékony időgazdálkodás – forgalmi dugók elkerülése – idővel való takarékosság ,ami órákat jelenthet az irodába való bejutásnál illetve a hazajövetelben. Kényelmesebb munkavégzés, ha erre otthon lehetőség van és például nem kell fejhallgatóval a fejemen ülni órákat, így, amikor éppen megbeszélés van , nem zavarom a többieket és ők sem engem

MK – Kornél is kiemelte az utazási idő és költség takarékossági előnyöket, mely ösztönzőleg hat a HOF megtartására vagy akár kiterjesztésére.  A második előny meghatározásakor is egyet gondoltak Lillával, ami a nyugodt környezetet, mely az analitikus valamint a kreatív munkához szükséges, HOF körülmény esetén ez kedvezőbb.

Kornél említette a relative hosszabb  munkával töltött időt is, hiszen ha nem közlekednek  , az így nyert idővel  összességében hatékonyabban érdemes gazdálkodni.  Fontosnak tartom azonban, mondta Kornél , hogy a Home Office ne menjen a munkatársak magánéletének rovására. Ezért fontos a megfelelő szünetek tartása, és a munkaidő elejének és végének önmagunkkal szemben is szigorú szem előtt tartása. Nem az a célunk, hogy hosszan dolgozzanak a munkatársak, hanem az, hogy a rendelkezésre álló munkaidő alatt a lehető legnagyobb pozitív hatást gyakorolják az üzletre. 

Mit fejlesztenétek a HOF módszeren, hogy még hatékonyabb legyen? – teszem fel a kérdést.

NL –  Fejlesztendő a  módszer megítélésének javítása azok körében, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a HOF elkényelmesíti az embereket, de ez a felvetés nem állja meg a helyét, hiszen jól tudom, hogy így még többet és eredményesebben teljesítek én és a kollegáim is. 

Még ma is sokan úgy gondolják, hogy a HO-rendszerben van, aki nem dolgozik rendesen, azaz a munka mellett más dolgokat is végeznek, pl. házimunkát. Tudatosítani kell, mindenkiben, hogy a felelős munkatársak élnek és nem visszaélnek a HOF módszer alkalmazásával.

Ugyanakkor fontos, hogy időrendet alakítsunk ki a HO-ra is . Ha így csináljuk, akkor sikerül a megfelelő egyensúly megteremtése a munka és a magánélet között.

MK – Vezetőként  a munkavállalók iránti bizalom fontos faktor. Felelős hozzáállás a munkatársak részéről, erősíti a módszer alkalmazását, az ellenőrzés már más kérdés, mert erre is szükség van. Nem elhanyagolható meggyőződni arról, hogy a HOF nem munkakerülési kvázi lógási módszer, hanem a munka hatékonyságát növelő tényező. Az eredmények magukért beszélnek és tükrözik, ki hogyan használja az adott lehetőséget.

Mi a jelenlegi arány a hét munkanapjait tekintve, amikor  HOF érvényesül ? 

NL – A hibrid módszer működik változatlanul, most is. Vannak meghatározott napok, amikor mindenki bejár és találkozunk az irodában, hogy megbeszéljük a személyes jelenlétet igénylő témákat. Jó dolog találkozni és a csapat érzését átélni, mely a HOF módszert alkalmazva  csak közvetve sikerül.

MK – Ismerve a módszer előnyeit és hátrányait, heti 1-2 nap HOF munkavégzést tartom reálisnak és kezelhetőnek az irodai munkatársaknak. Természetesen akik a terepen dolgoznak, az értékesítési munkatársak munkavégzése HOF által nem végezhető, mivel a kereskedelmi partnerekkel való kapcsolattartás, boltlátogatás személyes jelenlétet igényel.

Mi  a jövő HOF területen szerinted ? 

NL – Számomra a jelenlegi HOF és irodai munkamegosztás ,ideális állapotot jelent és remélem élve a rendszerek közötti helyes arány adta lehetőséggel, továbbra is így végezhetem munkámat .

MK – Úgy gondolom, a rendszer újdonsága a Törleynél is meghozzák az eredményeket és az elégedettséget a munkatársak körében, hogy ezáltal a hatékonyság növekedhessen .

Folytatjuk a korábbi helyzetnek megfelelő – irodai és HOF munkamódszer alkalmazását, melynek az egész szervezetre ,így az eredményekre is pozitív hatása van.

Kapcsolódó cikkeink