Hiába drágul a repjegy, többen utaznak repülővel idén

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 09. 11:35

Az idei évben további repülőutak iránti keresletnövekedésre számítanak a szakértők, ami a tavalyihoz képest folyamatos emelkedést vetít előre. A januári hónapban már kétszámjegyű növekedés figyelhető meg, jelezve azt, hogy az emberek újra aktívan tervezik repülésüket – áll a Világgazdaság cikkében.

A trendek azt mutatják, hogy januárban 17 százalékkal többen érdeklődtek repülőjegyek iránt, mint az előző év hasonló időszakában. A légitársaságok folyamatosan bővítik járataikat és kapacitásaikat, igazodva a növekvő kereslethez. Azonban a szakma továbbra is hiányolja a koronavírus-járvány miatt megszüntetett közvetlen tengerentúli járatokat, és az igények alapján New York még átszállással sem került ki a top 10 úti célok közül.

A Covid hatása sokáig éreztette hatását az utazási szokásokon. A járvány alatt az utasok 60-70 százaléka csak 30 nappal az utazás előtt foglalt repülőjegyet, és a légitársaságok rugalmas feltételekkel és átfoglalási lehetőségekkel segítették az utasokat. Tavaly azonban normalizálódott a helyzet, és a Repjegy.hu statisztikái szerint az 30 napon belüli vásárlások aránya 48 százalék volt, míg a 30-90 nap közöttieké 35 százalék, a 90 napon túliaké pedig 20 százalék.

Az előre tervezés jelentős előnyökkel járhat az utazók számára. Horváth Balázs, a Weco-Travel Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 30 napon belüli vásárlás esetén a repülőjegyek ára körülbelül 15-20 százalékkal magasabb lehet, mint 1-3 hónappal előre történő vásárlás esetén. 90 napon túli tervezés esetén azonban már nem számíthatunk jelentős árkedvezményre, sőt néha akár magasabb vételárral is szembesülhetünk.

A repjegy.hu toplistája szerint a magyarok számára továbbra is London a legkedveltebb úti cél, a második helyen pedig Róma áll. A listán Párizs korábbi harmadik helyét Barcelonával cserélte meg, ami részben a repülőjegyek drágulásának is betudható.

A Brexit hatása nyomán Amszterdam felkerült az ötödik helyre a kilencedikről, mivel egyre több magyar diák választja az egyetemi tanulmányait az Egyesült Királyság helyett Hollandiában.

Az olaszországi Milánót követően a toplistán Isztambul áll, ami a charterjáratok növekvő népszerűségének is köszönhető. A trendek arra utalnak, hogy az emberek továbbra is elkötelezettek az utazás iránt, és az utazási szokások fokozatosan visszatérnek a járvány előtti állapotokhoz.

Kapcsolódó cikkeink