Hazánk második legnagyobb vizi hőszivattyúját adta át a Coca-Cola Magyarország

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 14. 12:51

Évi 500 tonna szén-dioxid-kibocsátást és 300 ezer köbméter földgázt takarít meg Magyarország második legnagyobb vízkutas hőszivattyúja, amelyet a Coca-Cola Magyarország állított üzembe zalaszentgróti palackozójában. A berendezés a 700 méter mélyről feltörő NaturAqua természetes ásványvízforrás hőjét hasznosítja kivételes hatékonysággal, így a százmilliós beruházás 3,5 év alatt megtérül.

Magyarország második legnagyobb vízkutas – azaz a víz hőtartalmát hasznosító – hőszivattyúját adta át a Coca-Cola Magyarország Zalaszentgróton, a NaturAqua természetes ásványvízforrásnál épült üzemében. Hazánk egyik legnépszerűbb ásványvizét ezentúl megújuló energia segítségével palackozzák, amely révén a létesítmény évi szén-dioxid kibocsátása 500 tonnával, azaz 300 személyautó éves CO2 kibocsátásával csökken. Az új technológiával a földgázfelhasználás is 300 ezer köbméterrel esik vissza, így a korábban felhasznált mennyiség 40 százaléka elegendő a palackozó működtetéséhez.

A NaturAqua 690 méter mélyről feltörő 33 fokos vizét palackozás előtt 18-22 fokra kell lehűteni, a hőszivattyú ezt a 12-15 fokos hő különbözetet használja fel hűtésre és fűtésre. A hőszivattyú télen az üzem és a logisztikai központ fűtéséhez, melegvíz ellátásához, valamint a tisztító berendezések működtetéséhez szükséges hőt állítja elő, míg nyáron az ásványvíz palackozáshoz szükséges hűtés mellett a szomszédos zalaszentgróti strand vizét melegíti majd. A sokoldalú felhasználásnak köszönhetően a nagy teljesítményű hőszivattyú energiahasznosítási hatékonysága kiemelkedő 1kwh villamosenergia és a termálviz hőtartalma egyidejüleg 9kwh hűtő- és fűtőenergiát állit elő, így a százmillió forintos beruházás alig 3,5 év alatt térül meg.

„Cégünk több mint 40 éve érkezett Magyarországra, tudjuk, hogy üzleti tevékenységünk számára a legelőnyösebb környezet a lehető legtisztább környezet. A most átadott hőszivattyú kiváló példa arra, hogy a környezetvédelem az egyik legjobb befektetés lehet a vállalkozások számára” – emelte ki Tarsoly József, a Coca-Cola Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ádám Béla, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke elmondta, a zalaszentgróti beruházás – amellett, hogy a második legnagyobb teljesítményű hazai berendezés – hatékonysága és a befektetés gyors megtérülése miatt is különleges. „A hőszivattyúk jelentős mennyiségű földgázt váltanak ki, így hozzájárulnak Magyarország szén-dioxid kibocsátás csökkentésére tett vállalásának teljesítéséhez is.” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink