Háromszáz millió eurót biztosít az uniós költségvetés a tejágazat megsegítésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 20. 00:03

Tegnap megállapodás született az Európai Parlament és az EU tagországainak szakminiszterei között, hogy a 2010-es EU költségvetésből a parlament kezdeményezésére 300 millió eurót különítenek el a tejágazat megsegítésére.

"Először fordul elő, hogy agrárügyekben, ahol a végső szót a tagállamok kormányainak Tanácsa mondja ki, elfogadják az Európai Parlament javaslatát, mert a mezőgazdaság területén nem volt eddig súlya, csak véleménye a parlamentnek” – mondta Surján László, az EU 2010-es költségvetésének parlamenti felelőse. „Ezzel 300 millió euróval segítjük a válságba került tejtermelő ágazatot. A felhasználás szabályainak megalkotása azonban a tagállamok kormányainak feladata."
Az Európai Parlament nehéz tárgyalásokat követően elérte, hogy a Tanács által javasolt 120,5 milliárd eurós összeghez képest a 2010-es uniós költségvetés a kifizetések terén közel 123 milliárd euró lesz. Az Európai Parlament és a Tanács a felzárkóztatási politika területén az esetlegesen felmerülő többletforrás igények finanszírozására, további 3,2 milliárd euró kifizetését is kész lehetővé tenni, ha a tagállamok a rendelkezésre álló keretek felhasználása után még ezt igénylik.
Surján László külön hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament nehezen tudja követni a felzárkóztatási pénzeket, hiszen a tagállamok még a rendelkezésre álló forrásokat sem használják fel. Magyarország például a számára megnyílt több mint 9,5 milliárd euróból 2009 októberéig csak kevesebb, mint 3 milliárd euróhoz jutott hozzá. A fel nem használt uniós forrás így több, mint a magyar kormány által az Európai Uniótól hitelképpen felvett 6 milliárd euró – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink