Hamarosan csak patikákban kaphatunk bizonyos étrendkiegészítőket

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 03. 12:08

Az étrend-kiegészítők magyarországi kereskedelmi szabályozásának szigorításáról szóló tervezet folyamatosan vitatott téma. A tervezett változtatások értelmében bizonyos étrendkiegészítők csak patikákban és minősített szaküzletekben lennének elérhetők. A Bio és Gyógynövény Kereskedők Szövetsége (BIGYOX) támogatja a szigorítást, míg néhány hazai gyártó ellenzi azt.

A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) szerint a szigorítás alapja kétséges, mivel nincs nyilvános tervezet. Az étrendkiegészítők élelmiszerek, melyeknek biztonságosnak kell lenniük. Közben több hazai gyártó kritizálja, hogy a tervezett szabályozás indoklása közegészségügyi problémákra hivatkozik, pedig nincs bizonyíték arra, hogy az étrendkiegészítők veszélyt jelentenének. A MÉKISZ és társszövetsége (GYSZT) azt állítja, hogy a tervezett korlátozások nagyban hátráltatnák a magyar vállalkozásokat és a kiskereskedelmi egységeket, valamint korlátoznák a fogyasztók hozzáférését a termékekhez.

Az EU-szintű szabályozásban a MÉKISZ is részt vesz, de hangsúlyozza, hogy az étrend-kiegészítők uniós forgalmazása egységes, és nincs olyan tagállam, ahol korlátoznák az étrendkiegészítők forgalmazását az élelmiszerek kiskereskedelmi üzleteiben vagy drogériákban. A szervezet javasolja az uniós szabályozás harmonizálását és az étrendkiegészítőkben használt összetevők maximális biztonságosságának meghatározását. A MÉKISZ szerint az étrendkiegészítők biztonságosan forgalmazhatók bármely élelmiszerkereskedelmi egységben, nem kellene attól függeniük, hogy az üzlet milyen tulajdonviszonyokkal rendelkezik.

Kapcsolódó cikkeink