Frisset is, feldolgozottat is
Október elején kezdte meg működését a NEFAG Zrt. szolnoki szarvasgomba-feldolgozó üzeme. A különleges konyhai alapanyag piacáról és felhasználásáról Bagi Istvánt, a cég szarvasgombaágazat-vezetőjét kérdeztük.
– A Magyarországon gyűjtött szarvasgomba mennyiségét évi 20–40 tonna közé teszik a becslések, ez nagyban függ az időjárástól. A hazai termés a világ sok tájára eljut – cégünk például több mint 25 országban értékesít –, elsősorban Olaszországba és Németországba.
A hazai fogyasztás az elmúlt 25 évben lassan, de folyamatosan emelkedett, de viszonylag most is alacsonynak mondható – néhány száz kg évente. A friss szarvasgomba hazai piaca lényegében a minőségi éttermekre korlátozódik.
Itthon 2-3 szarvasgomba termékekre specializálódott kisvállalkozás létezik, rájuk elsősorban nem konkurenciaként, hanem partnerként tekintünk a fogyasztás hazai népszerűsítésében.
Jelenleg a termékfejlesztésre koncentrálunk, terveink szerint a közeljövőben már 10-15 termékkel leszünk jelen az üzletek polcain, de élelmiszergyártók számára is kínálunk alapanyagot, és növekvő és fontos piacként tekintünk a vendéglátásra. A szarvasgomba olyan alapanyag, amely többletértéket termelhet az éttermeknek – ehhez jól kell ismerni a terméket. A mi feladatunk az ismeretterjesztés mellett elsősorban a jó nyersanyag biztosítása, hiszen aki nem jó minőségű vagy nem megfelelően elkészített termékkel találkozik, az könnyen örökre elfordulhat a szarvasgombától. //
Kapcsolódó cikkeink
Kim Kardashian magántőke-befektetési cége részesedést szerzett a Truffban
A Kim Kardashian és Jay Sammons által alapított magántőke-befektetési társaság,…
Tovább olvasom >A Jászság lett a szarvasgomba új központja
Kevesen tudják, de a Jászság manapság közép-európa legjobb nyári szarvasgomba…
Tovább olvasom >Exportra megy a magyar szarvasgomba
A hazánkban talált, illetve termesztett szarvasgomba többsége továbbra is külföldre…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >