Frisset is, feldolgozottat is

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 11. 10. 11:43

Október elején kezdte meg működését a NEFAG Zrt. szolnoki szarvasgomba-feldolgozó üzeme. A különleges konyhai alapanyag piacáról és felhasználásáról Bagi Istvánt, a cég szarvasgombaágazat-vezetőjét kérdeztük.

Frisset is, feldolgozottat is - horeca

Kincsek a föld alól

– A Magyarországon gyűjtött szarvasgomba mennyiségét évi 20–40 tonna közé teszik a becslések, ez nagyban függ az időjárástól. A hazai termés a világ sok tájára eljut – cégünk például több mint 25 országban értékesít –, elsősorban Olaszországba és Németországba.

A hazai fogyasztás az elmúlt 25 évben lassan, de folyamatosan emelkedett, de viszonylag most is alacsonynak mondható – néhány száz kg évente. A friss szarvasgomba hazai piaca lényegében a minőségi éttermekre korlátozódik.

Itthon 2-3 szarvasgomba termékekre specializálódott kisvállalkozás létezik, rájuk elsősorban nem konkurenciaként, hanem partnerként tekintünk a fogyasztás hazai népszerűsítésében.

Jelenleg a termékfejlesztésre koncentrálunk, terveink szerint a közeljövőben már 10-15 termékkel leszünk jelen az üzletek polcain, de élelmiszergyártók számára is kínálunk alapanyagot, és növekvő és fontos piacként tekintünk a vendéglátásra. A szarvasgomba olyan alapanyag, amely többletértéket termelhet az éttermeknek – ehhez jól kell ismerni a terméket. A mi feladatunk az ismeretterjesztés mellett elsősorban a jó nyersanyag biztosítása, hiszen aki nem jó minőségű vagy nem megfelelően elkészített termékkel találkozik, az könnyen örökre elfordulhat a szarvasgombától. //

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink