Főúr! Mit akarok 23 óráig? Legalább egy fél adagot!

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 10. 19. 10:27

A szeptember 21-től indított 23 órás zárás megtörte a vendéglátózás kikapaszkodását a gödörből – írja a blokkk.com. A létszám a kisebb gőz mellett a vendéglátásban is csökkent, de azért sokakat visszavettek.

 

Szeptemberben 14,7%-kal csökkent a vendéglátóhelyek bevétele a statisztika heti monitoros adatközlése alapján. És ha ehhez hozzátesszük a vendéglátózás drágulását is, akkor az elfogyasztott adagok, italféleségek mennyiségben (volumenben, változatlan áron számolva) több mint ötödével estek vissza az előző évhez képest.

Ez egy törés az előző hónapokhoz képest, mivel az áprilisi mélypontot követően hónapról-hónapra faragott a vendéglátás a bevételei elmaradásából. Sőt, szeptember első felében az őszi hónap egészére jelzett visszaesésnél még kisebb mértéket mutatott a statisztika (a heti monitoros adatközlésben):

vendéglátózás március április május június július augusztus szeptember
kereskedelmi -44,8% -75,9% -54,8% -33,2% -18,7% -14,4% .
munkahelyi -29,7% -71,8% -68% -34,8% -8,2% -2,4% .
összesen -43,2% -75,5% -56,1% -33,3% -18,1% -13,8% -20,7%
KSH, érték: százalék, kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos hónapjához képest, szeptember: becsült adat

Figyelemmel arra, hogy mivel a korábbi zárás miatti nagyobb visszaesés a hónap utolsó részére esett, így könnyen adódik a következtetés, mely szerint a 23 órás vendégstop a szeptemberinél nagyobb érvágás a vendéglátózás számára. Erre már a vendéglátósok is utaltak.

Persze elvinni lehet 23 óra után is finom étekféleséget a vendéglőből, de hát az már pont a vendéglátózás hangulatát veszi el ahhoz képest, mint amikor a pincér felveszi a rendelést, a szakács elkészíti a vacsorát és bizonyára sokaknak az is tetszik, hogy nem kell utána mosogatniuk. Hazavinni más, persze az is kényelmesebb az otthoni főzőcskénél.

De hát a koronavírus járvány elleni védekezés kényszere sok kényelmetlenséget okoz, gondoljunk másra is, például ruhát próbálni a próbafülkében (az is az üzlet része, még szép), de fogadjuk el, hogy a betegség még többet.

A vendéglátóhelyek kasszáiban hagyott pénzt nézve pedig a következő adatsor rajzolódik ki statisztikából, azzal, hogy a vendéglátóhelyek csúcsidőszaka a nyár, a július és az augusztus, így szeptemberben a korábbi években is kisebb a volt a vendégek költekezése:

vendéglátózás március április május június július  augusztus szeptember
kereskedelmi 59 26 54 87 117 135 .
munkahelyi 9 4 4 7 8 8 .
összesen 68 30 58 94 125 143 107
KSH, érték: milliárd forint,  folyóáras adatok, */: augusztus heti monitor adatból számolva

Létszám, bér: kisebb gőz, kevesebb pincér, szakács

A járvány okozta nehezebb piaci helyzet rányomta bélyegét a vendéglátóhelyeken, éttermekben foglalkoztatottak létszámára és keresetére is. Április volt a mélypont itt is, ez sok magyarázatot nem igényel, hiszen a vendéglátóhelyeknek is be kellett zárniuk, de a következő hónapokban feljebb tornázták a létszámot, már amennyire a piac engedte. A kisebb létszám mellett ugyanakkor a béreket még emelni is tudták:

2019 éves átlag 2020
április július
létszám 52.903 28.314 43.655
ebből részmunkaidős 20.884 13.959 19.346
bér 205.851 199.201 218.012
KSH, éttermek fizikai foglalkozású dolgozóinak (felszolgáló, szakács, mosogató) létszáma, bér: teljes munkaidősök havi bruttó átlagkeresete

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink