Fenntartható halhelyettesítő?
Közösen dolgozik egy fenntartható tengerihal-helyettesítő termék kifejlesztésén a Dán Műszaki Egyetem tudóscsoportja és Diego Prado, a két Michelin-csillaggal rendelkező, koppenhágai Alchemist étterem séfje.
Az EU tengeri élőhelyeinek közel fele vagy a már veszélyeztetett, vagy az ezt megelőző állapotban van a környezetszennyezésnek, a lehalászásnak és az akvakultúrának köszönhetően. Európa ma háromszor annyi tengeri halat importál, mint amennyit előállít, a kutatások szerint 2050-re a tengeri halak iránti kereslet megkétszereződhet.
A fenntarthatóbb élelmiszerekre való áttérést népszerűsítő nonprofit szervezet, a Good Food Institute (GFI) finanszírozza azt a kutatási projektet, amelyből eredményeként gombák tengeri moszatokon történő növesztésével új termékeket állíthatnak elő. A cél az, hogy a tengeri moszat gombák általi fermentációjával egy olyan szeletelhető terméket hozzanak létre, amely rendelkezik a tengeri állatok textúrájával.
//
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 129. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >Először kapott Horvátországban két Michelin-csillagot egy étterem
A Rovinjban található Agli Amici lett Horvátország első étterme, amely…
Tovább olvasom >Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >