Felülmúlta a várakozásokat az idei napraforgótermés

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 26. 09:51

A változékony időjárás és az elhúzódó vetés ellenére jól alakult az év a napraforgó-termesztők számára, a magas felvásárlói áraknak és a magas termésátlagoknak köszönhetően mindenképpen szép haszonnal zárhatják az idei szezont – közölte a Syngenta Kft. szerdán az MTI-vel.

A napraforgó vetésterülete ebben az évben jelentősen megnőtt a tavalyihoz képest: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai alapján mintegy 575.000 hektár volt, ami 3 százalékos növekedés az elmúlt évhez képest. A termés átlag országosan 2,4 tonna volt hektáronként, felülmúlva a várakozásokat.

A Budapesti Értéktőzsdén a napraforgómag front havi, a következő lejáratra szóló jegyzése a jó terméskilátások miatt mérsékelten, 97 ezer forintra csökkent ugyan tonnánként, azonban a decemberi jegyzés már tonnánként 99 ezer forint október utolsó hetében. Ezért a Syngentánál úgy vélik: a kedvező felvásárlási árak és a magas termésátlagok miatt a termelők az idei évben mindenképpen hasznot realizálnak a napraforgó-termesztésen.

Az idén a napraforgót az átlagosnál kisebb mértékben fertőzték a kórokozók. A kártételek elsősorban az alternáriás levél- és szárfoltosság, a hamuszürke szárkorhadás és a fehérpenész számlájára írhatók.

Bíró János, a Syngenta igazgatója úgy vélekedik, hogy az időjárás szélsőségessége és kiszámíthatatlansága a napraforgót különleges pozícióba emeli a szántóföldi növényfajok között a termésátlag stabilitását tekintve. A napraforgó termésátlaga a legkiegyenlítettebb, illetve az elvárt termésátlag a legmegbízhatóbban elérhető. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink