Feltehetően elmarad a kenyérdrágulás

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 17. 11:28

Várhatóan nem drágul az új búzából készült kenyér, mert a molnárok nem emelik a liszt árát, és az egyéb költségelemek sem kényszerítenek ki kenyéráremelést. Igaz, árcsökkenés sem valószínű, mert a sütőipari árviszonyok stabilnak tűnnek. A Magyar Pékszövetség az óbúzából készült liszttételek teljes kifuttatása után, szeptember második felében ígér konkrétumokat a várható árakról.

kenyer

Nagy a valószínűsége annak, hogy a molnárok nem emelik az új búzából készült liszt árát – értesült az agrárszektor.hu. Ennek oka, hogy a malmi búza 45-50 ezer forint közötti tonnánkénti felvásárlási árai megegyeznek az egy évvel korábbiakkal, másrészt a malmok közötti nagy verseny sem teszi lehetővé a lisztárak növelését. A feldolgozók inkább arra törekednek, hogy szinten tartsák a mára kialakult lisztárakat, amelyek az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az ötven kilogrammos, zsákos kiszerelésnél kilónként 75 forint körül mozognak.

Nem csak a liszt, hanem az egyéb alapanyagok és az energia ára is stabilnak tűnik – közölték az agrárszektor.hu-val sütőipari vállalkozók. Ezért szerintük az valószínűsíthető, hogy az új búzából készült kenyérnél nem lesz szükség áremelésre, igaz, árcsökkenés sem várható. Egyébként az idén – a kedvező időjárás miatt – a gazdálkodók sokkal jobb minőségű búzát takarítottak be a tavalyi extrém eredményekhez képest, de a nagyobb kínálat nem vezetett árcsökkenéshez, mert a hazai árakat döntően a nemzetközi gabonapiaci események határozzák meg.

Már megjelent az új búzából készült liszt a piacon, de a sütőipari cégeknek régi készleteik is vannak – közölte Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Szerinte a „régi lisztek” kifuttatása után lehet majd megállapítani, hogy az kenyérpiaci árviszonyok miként alakulhatnak. Így leghamarabb szeptember második felében lehet majd konkrétumokról beszélni – tette hozzá az elnök. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink