Felfrissült, és új szegmensekben jelent meg a SIÓ

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 01. 01:32

A SIÓ márka újrapozicionálása jegyében telt a 2011-es esztendő a SIÓ-ECKES-nél, tudtuk meg Aniot Dávid marketingigazgatótól. Ezzel együtt új termékcsaládok jelentek meg a márka égisze alatt. Mivel beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így idén is a fókuszban maradnak.

Hogyan értékeli a SIÓ-ECKES 2011-es teljesítményét?

A. D.: – Elégedettek vagyunk tavalyi eredményünkkel. Részesedésünket összességében sikerült megőriznünk, márkáink együtt mozogtak a piac trendjeivel. A SIÓ körülbelül 19, a Hohes C 7 százalékát hasítja ki jelenleg a piacnak értékben, így mind márka, mind cégszinten piacvezetők maradtunk. Alapanyag-ellátásunkban továbbra is a hazai termelőkre támaszkodunk, mintegy 1 milliárd forint értékben vásároltunk tőlük gyümölcsöket tavaly is. Szintén a kölcsönös megelégedés jellemzi a Szentkirályival kialakított disztribúciós együttműködésünket: az ásványvizeik forgalmazása nagyságrendileg akkora forgalmat generált, mint a gyümölcsléeladások. Természetesen idén is folytatjuk ezt a gyümölcsöző kapcsolatot.

A beruházások közül a Frissen Préselt termékek gyártósorának továbbfejlesztését emelném ki. Ez számunkra stratégiai fontosságú beruházás volt, amellyel a termékvonalunkat új kiszereléssel, a 0,75 literes combi dobozossal tudtuk bővíteni 2011 őszén.

A tavalyi év a SIÓ márka újrapozicionálásának jegyében telt. Milyen eredményeket hozott ez a márka számára?

A. D.: – Célunk az volt, hogy még egyértelműbben megkülönböztessük a SIÓ-t a versenytársaitól, és még nagyobb hangsúlyt helyezzünk a márka mögött álló értékekre. Ezt maximálisan sikerült is végrehajtanunk. Fogyasztói kutatásaink szerint a márka még frissebb, még finomabb lett a fogyasztók értékelése alapján. A kapcsolódó reklámfilmünk nagy sikert aratott, a fogyasztók 96 százaléka úgy gondolta, hogy átjött a benne megfogalmazott üzenet – ez kiugróan magas érték. Ráadásul új információkat is megtudtak a márkáról, ami szintén céljaink között szerepelt. Külön örömet jelentett nekünk, hogy a számunkra kiemelten fontos, 30–39 év közötti kisgyermekes háziasszonyok körében átlag feletti volt a reklám tetszési indexe. Az almárkák rendszerét is újragondoltuk: fantázianevek helyett a jövőben a SIÓ lesz az egyetlen márka, az utána illesztett kategóriajelzővel pedig leíró módon megkülönböztetjük az alszegmenst.

Milyen változtatásokat hajtottak végre 2011-ben a termékvonalon?

A. D.: – A legfontosabb ezek közül tavasszal a SIÓ Fresh&Fruit lecserélése a SIÓ Limonádé családra, amelyet digitális és kültéri kampánnyal, mintaszórással is támogattunk. A 0,5-ös és 1,5 literes kiszerelésben, bodza, citrus, eper és gyömbér ízekben megjelent család debütálása jól sikerült, részesedése már az első nyári szezonban másfélszerese volt a Fresh&Fruit korábbi szezonban elért részesedésének. A limonádé jelenleg reneszánszát éli hazánkban, ezt a trendet sikerült meglovagolnunk egy jó időben piacra dobott jó termékkel.

Megjelentek a SIÓ-val a szörppiacon is. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

A. D.: – Adta magát, hogy megjelenjünk a szörpök között is a SIÓ-val, mégpedig a piacnak körülbelül mintegy egyharmadát adó minőségi szegmensben, közepes árfekvésben. Tulajdonosunk, az Eckes-Granini YO szörpmárkájával már jó ideje jelen vagyunk itt, úgyhogy nem az ismeretlenbe ugrottunk fejest. A most már 6 tagúra bővült márkacsalád a várakozások fölötti eladási számokat produkál. A népegészségügyi termékadó viszont új helyzetet teremtett a szörppiacon (is), kíváncsian várjuk az idei trendek alakulását.

A SIÓ-ECKES egyik legsikeresebb társadalmi szerepvállalása a Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska Program. Milyen aktivitásokat hozott az életébe 2011?

A. D.: – A Köszönjük, Sió! Program 2008 óta ösztönzi összefogásra a kisebb-nagyobb közösségeket a rászoruló társaikért. Az évről évre új elemekkel bővülő programban az elmúlt 4 év során 540 általános iskola pályázott sikeresen, mintegy 4500 gyermek kapott iskolatáskát és több mint 10 ezer gyermek rajzolt. 2011-ben a programnak köszönhetően több mint 10 ezer gyermek ünnepelte a Gyermeknapot a SIÓ-val iskolai rendezvények keretében.

Milyen területeket állítanak az idei évben a fókuszba?

A. D.: – Három területen látunk előrelépési lehetőséget. Az egyik a PET-palackos, sportkupakos vonalnak a fejlesztése, ez a kiszerelés idáig hiányzott a palettánkról. A második terület, ahol komoly fantáziát látunk, a limonádék szegmense. Harmadsorban pedig a Frissen Préselt család penetrációját szeretnénk növelni. (x)

Kapcsolódó cikkeink