Februárban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 04. 05. 11:10

Februárban 4,6 százalékra csökkent a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése Csehországban a januári 9,4 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában.

 

Lassul a cseh kiskereskedelem növekedése

A viszonyítási alapként szolgáló tavalyi eredményeket nagymértékben befolyásolta a koronavírus-járvány, aminek következtében számos üzlet kényszerűen zárva tartott – jegyezte meg a hivatal. Az idén elsősorban az iparcikkek iránti kereslet volt magasabb, visszaesett azonban az internetes boltok forgalma. Cseh elemzők úgy látják: az egyre növekvő infláció hatására a lakosság kezdi korlátozni vásárlásait, és várható, hogy a helyzet romlani fog.

„Leginkább a ruházat és a lábbelik iránti kereslet emelkedett. Az élelmiszerboltok forgalma csökkent” – mutatott rá Marie Bousková, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

A ruházati és a cipőboltok forgalma 120 százalékkal emelkedett, a sportboltok forgalma több mint 30 százalékkal, a háztartási kellékeké 17 százalékkal, az elektronikus készülékeké 11,3 százalékkal.

Az internetes boltok forgalma tavaly februárhoz viszonyítva több mint 10 százalékkal visszaesett. Az általános élelmiszerboltoké pedig 4,3 százalékkal csökkent.

Havi összehasonlításban a februári kiskereskedelmi forgalom megmaradt a januári szinten. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink