Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 09. 11:22

Márciusban évi 6,1 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi fogalom növekedési üteme Csehországban a februári 2,5 százalékról – jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Az előző havihoz mérve 1,3 százalékkal nőtt az üzletek forgalma.

Az iparcikkek forgalma márciusban 7,7 százalékkal, az élelmiszereké 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az üzemanyagoké 6,7 százalékkal nőtt.

„A bevételek az összes fontos csoportban emelkedtek, ez az iparcikkekre és az élelmiszerekre is érvényes”

– mondta Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak.

A drogériák forgalma 27,4 százalékkal volt nagyobb mint egy éve, míg a gyógyszertáraké és egészségügyi segédeszközöket forgalmazó üzleteké 6,3 százalékkal nőtt. A ruházati cikkek és a lábbelik forgalma 5,2 százalékkal, a háztartási berendezéseké 3,1 százalékkal emelkedett. Kultúrára és a szabadidőre 2,7 százalékkal költöttek többet a csehek az idén márciusban, mint egy éve.

Szintén megugrott, 14,9 százalékkal a csomagküldő szolgáltatók forgalma. A számítógépeket és kommunikációs eszközöket árusító üzletek forgalma viszont csak nagyon mérsékelten, 1,5 százalékkal nőtt.

Havi összehasonlításban az élelmiszerek forgalma 0,5 százalékkal, az iparcikkeké 1,8 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagok forgalma februárhoz viszonyítva 1,9 százalékos növekedést mutatott.

Kapcsolódó cikkeink