Ez a legnépszerűbb sörkorcsolya, de csak most kezdik újra termeszteni itthon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 04. 11. 11:14

Népszerű a földimogyoró vagy amerikaimogyoró (Arachis hypogaea) a sörkorcsolyák körében, ám 70 év után csak most kezdték újra termeszteni Magyarországon.

Neve ellenére nem is mogyoró

Egyetemi hobbiként indult, mára három, államilag elismert földimogyorófajta az eredmény. Balla Zoltán története a Debreceni Egyetem bemutatókertjétől a 10 hektáros ültetvényig.

„Mit tudsz a földimogyoróról?” – kérdezte Nagy János professzor Balla Zoltántól. „Nem sokat.” válaszolta a hallgató, mire a prof felszólította: „Akkor vessél!”

Ezzel a rövid anekdotával emlékszik vissza a kezdetekre Balla Zoltán, azzal a kiegészítéssel, hogy nem tudja honnan jött az oktató ötlete, de valószínűleg véletlenül két cukrot kapott a kávéjába, a szokásos egy helyett. Talán nem is fontos, honnan jött a szikra, a lényeg, hogy Zoltán hallgatott a professzor felszólítására, akivel azóta is szakmai és baráti viszonyt ápol. Mindez 2011-ben történt – írja a Haszon.hu friss cikkében.

„Nem teljesen idegen a földimogyoró termesztés itthon. A „gyapottkorszakban”, azaz az 1950-es években Medgyesegyházán már mintegy 300 hektáron termesztették, ám rövid időn belül abbahagyták, mert nem tudták kielégíteni a rendkívül nagy kézimunkaerő-igényét”

– meséli Balla Zoltán.

„Így anno a kezdeti sikerei ellenére a faj nálunk nem vált igazán jelentős haszonnövénnyé, sőt az elmúlt évtizedben termesztése még inkább visszaszorult.”

Napjainkban azonban reneszánszát éli a termesztése. A Homokhátságon már 10 hektáron termesztik, és megtörténtek a Dr. Balla Zoltán által bejelentett fajtajelöltek állami elismerései is. Pozitív tömegszelekcióval 2019-re magánszemélyként három önálló fajtát jelentett be állami minősítésre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a gazdasági értékmérést itthon is el tudta végezni, a DUS-vizsgálatra viszont a fajtajelölteket ki kellett küldeni Bulgáriába. Tavaly megkapták a hivatalos eredményeket, a DUS-vizsgálaton mindhárom megfelelt, a gazdasági értékmérésen szintén, magasan verték a bolgároktól érkezett standardokat.

 

Kapcsolódó cikkeink