Év Fagylaltja 2019
Az ipartestület nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyét idén Szombathelyen rendezték. A szervezők fő célja a jó minőségű kézműves cukrásztermékek elismertségének, népszerűségének és az irántuk jelentkező igényeknek a fokozása, valamint a magyar cukrászok által készített fagylaltok minőségének növelése volt.
A megmérettetés előző számunk lapzártája után zajlott. Az ipartestület nemcsak az 1998 óta szervezett Év Fagylaltja versenyek szakmai elismertségét kívánja erősíteni: célul tűzte ki azok társadalmi ismertségének növelését is, ezért tovább erősítették a verseny „fesztivál” jellegét. Ennek megfelelően számos látványos szakmai és lakossági program (különleges fagylaltbemutatók, show műsor, vetélkedők, koncert) kísérte a város főterén. A látogatók 150-féle fagylaltot kóstolhattak, köztük a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjait is kóstolhatták. Népszerűek voltak a zöldfűszerekkel (szegfűszeg, menta, bazsalikom) ízesített gombócok, és a szilárd hozzávalókkal (szezámmag, tökmag, pekándió, kakaóbabtöret) alkotott roppanós textúrák.
Az Év Fagylaltja versenyre idén 40 cukrász összesen 56 fagylaltot nevezett. 2019-ben nem lett meghatározva kötelező íz, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A fagylaltokat négy kategóriában tizenhárom fős szakmai és közönségzsűri pontozta.
Eredmények:
Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
1. Első és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese lett az Il Re Del Piemonte – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
2. Sós pisztácia madártej-ricotta mangóval – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
3. Meggyes crema krokkanttal – Kurucz Kinga (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)
„I./M.” (mentes) kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Illatos birs fekete ribizlivel – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó – Újfehértó)
Frutta al Cioccolato – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Meggyes diós mák – Eszenyi Ferenc (Matifou Fagyizó – Debrecen)
Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Liberte – Vladucz Péter (Chef Market Zrt. – Budapest)
Handcrafted Pisztácia Tejjégkrém – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
Argentin Karamellás Keksz – Horváth Mónika (Békás Kft. /Pernigotti/ – Budapest)
„C/M” (mentes) kategória:
Pisztácia parajd fűszerével – Gangel András (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
Copa KiBana – Luca Marogna (Pregel Magyarország Kft. – Budapest)
Laktózmentes Cold Brew Coffee – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
I./M és C/M kategóriákban nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Közönségdíjas:
Rozmaringos fehércsokis vilmoskörte – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
Az ugyancsak májusban zajló, 2019. évi Balaton fagyija verseny győztese a gyenesdiási Bringatanya Illatos Izabellája lett. //
Kapcsolódó cikkeink
SIRHA Budapest 2024 A HoReCa szektor legnagyobb hazai ünnepe
Március 5-én nyitja kapuit Közép-Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa…
Tovább olvasom >Szombathelyi AdventVÁRÓ – A nap képe
Ha Szombathely, akkor kreatív turisztikai ötletek – ahogy ezt az…
Tovább olvasom >XXII. Savaria Történelmi Karnevál
Egyszer nem elég felfedezni! – állítja az idén már 22.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >