Európában háromból két vásárló rendszeresen vesz sajátmárkás termékeket

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 10. 06. 09:31

Egy új jelentés szerint az európai fogyasztók 70%-a rendszeresen vásárol sajátmárkás termékeket az élelmiszerüzletekben.

Az Amcor csomagolási megoldásokat kínáló vállalat által készített tanulmány több mint 3000 élelmiszervásárlót kérdezett meg az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban és Hollandiában, hogy feltárja az európai fogyasztók sajátmárkás termék vásárlási szokásait.

A válaszadók fele, akik azok ára miatt vásárolnak sajátmárkás termékeket, az adatok szerint a termékek minőségével való elégedettségük alapján tesznek így továbbra is.

Megélhetési költségek

A megélhetési költségek emelkedése az egyik olyan tényező, amely befolyásolja az európai fogyasztók vásárlási döntéseit a saját márkás termékek javára.

A felmérés szerint a válaszadók 85%-a az árat jelölte meg a sajátmárkás termékek megvásárlásának legfőbb okaként, míg 48%-ukat az akciók motiválják elsődlegesen.

A vásárlók a sajátmárkás termékek minőségét is figyelembe veszik a döntés meghozatalakor: a jobb íz, a helyi termelés és a tisztább összetevők szerepelnek a legfontosabb szempontok között.

Fenntarthatóság

A tanulmány szerint a kategória iránti keresletet a fenntarthatósági megfontolások is befolyásolják. Az európai fogyasztók 42%-a úgy véli, hogy a helyi előállítás az a terület, amelyen a kiskereskedők egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek.

Ezen túlmenően a fogyasztók egyharmada (34%) szerint előrelépés történt az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése, a kevesebb felesleges csomagolás és a fenntarthatóbb csomagolásra való áttérés terén.

A válaszadók több mint egynegyede (28%) állította, hogy a fenntarthatóbb csomagolás befolyásolta a saját márkás termékek vásárlása melletti döntését.

Az élelmiszervásárlók 35%-a azonban úgy véli, hogy további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy kevesebb felesleges csomagolást használjanak és a használt csomagolások fenntarthatóbbá váljanak (33%).

Környezettudatos vásárlás

Madalina Mitru, az Amcor stratégiai marketing- és értéklánc-menedzsere hozzátette:

– Úgy látjuk, hogy a környezettudatos élelmiszervásárlás egyre inkább előtérbe kerül mind a saját márkás, mind a márkás termékek esetében. A fogyasztók elvárásai fokozódnak azzal kapcsolatban, hogy az általuk preferált termékek bizonyíthatóan hozzájáruljanak a fenntarthatósághoz.

– A kiskereskedők és a márkák fenntarthatóbb csomagolás alkalmazásával könnyebben megtarthatják vásárlóikat, és demonstrálhatják folyamatos elkötelezettségüket a körforgásos gazdálkodás előmozdítása és karbon-lábnyomuk csökkentése iránt.

ESM

Kapcsolódó cikkeink