Érdekesség: 100 évvel ezelőtt is volt árstop a tojáson, de megbukott

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 06. 10:39

Érdekes egybeesésre hívta fel a figyelmet az RTL retró médiafigyelője: 1923 februárjában is rendelt el árstopot a kormány a tojásra, az azonban nem volt hosszú életű.

Nem volt sikeres az 1923-as árstop

Valóban, 1923. február 7-én arról írt Az Est, hogy a kereskedőknek szombatig 22 koronára kell leszállítaniuk a tojás árát. Csakhogy vidéken a termelők 25-28 koronáért adták a tojást, ehhez jött még a szállítási költség és a forgalmi adó, a kereskedők pedig nem voltak hajlandók lenyelni a veszteséget, így lehúzták a redőnyt. Azonnal felvirágzott a zugkereskedelem: árusok járták a házakat, a piacon pedig falusi asszonyok árulták akár 35 koronáért a tojást, mondván, az ár megkötése csak a kereskedőkre vonatkozik, a termelőkre nem.

Az Árvizsgáló Bizottság visszakozni kényszerült: egy nappal később arról írt az újság, hogy megállapodás született a tojáskereskedőkkel arról, hogy három koronával drágábban adhatják a tojást, mint amennyiért megveszik a termelőktől, így a tojáshiánynak vége szakadt. A drágaság viszont maradt: két héttel később a főváros közélelmezési bizottsága elé kerülő statisztika arról számolt be, hogy a hús, a liszt, a zsír ára több mint 500-szor nagyobb, mint a háború előtt, a lakosság túlnyomó részének keresete azonban csak 150-200-szor több.

Úgy látszik, a történelem ismétli önmagát.

 

Kapcsolódó cikkeink