Emelkedik a liszt ára, tovább drágul a kenyér

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 07. 12:48
Romániában versenyképtelenné váltak a magyar malmok, ezért újabb lisztáremelésre lehet számítani itthon – valamint a kenyér is drágább lesz.

Tovább drágul a kenyér

A malmok többsége három-négy havi készletet halmozott fel, azonban folyamatosan küzdenek a világpiaci áraknál magasabb búzaárakkal, emiatt pedig újabb áremelésre készülnek októberben. Az aratás elején tapasztaltnál jóval jobb lett az idén betakarított búza minősége – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A baj a mennyiséggel van, mivel a tavalyi 5,3 millió tonnával szemben idén 3,7-3,8 millió tonna búza termett

– magyarázta a lapnak. Ennyi elegendő lesz ahhoz, hogy a belföldi 2,5 millió tonna körüli igényt kielégítse, nem úgy, mint például a hazai kukoricatermés, ami a szükségesnél jóval alacsonyabb. Őrlés céljából 1,2 millió, takarmánycélra 800-900 ezer, vetőmagnak 300 ezer, ipari felhasználásra pedig 200 ezer tonnára lenne szükség az előzetes becslések alapján. A megtermelt hazai mennyiséget figyelembe véve az exportált áru az egymillió tonnát is meghaladhatja, miközben a szokásos mennyiség általában 2,7 millió tonna – írja a Világgazdaság.

A piaci igény azonban jóval nagyobb ennél, ezért a kormányzat úgy döntött, hogy lassítja az exportengedélyek kiadását: az eddigi egy-két nap helyett bevezették a harmincnapos, leghosszabb határidőt. Az export fékezésében azonban egy másik tényező is jelen van, ez pedig az ár: a tonnánkénti 140 ezer forint körül mozgó ár ugyanis jóval a piaci ár felett van. A rendkívül gyenge hazai kukorica- és napraforgótermés, illetve a termelők szövetkezése is szerepet játszik a búza hazai felértékelődésében.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink