Eltűnhet a boltokból a hús, a tej és a tojás?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 08. 02. 12:45

Az emberi felelőtlenség miatt kialakult globális klímaváltozás súlyos hatással lehet a magyar gazdaságra, különösen az élelmiszer- és idegenforgalmi szektorra.

Eltűnhet számos termék

Bár az élelmiszerárstop véget ért, a szakértők szerint egyes termékek, mint például a tej és a tojás, nemcsak hogy nem drágulnak, hanem akár olcsóbbak is lehetnek.

„Főként annak köszönhető, hogy a beszállítók az elmúlt időszakban csökkenteni tudták néhány termék árát”

– nyilatkozta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az RTL Híradónak adott interjújában.

Azonban a hús-, tej- és tojásimádóknak érdemes tudomásul venni, hogy a jövőben ezeknek az élelmiszereknek a helyzete nem ígér sok jót, ha az emberiség nem változtat a Földet pusztító életmódján. A Másfél fok állandó szerzője, Lehoczky Annamária az éghajlatkutató figyelmeztető cikkéből kiderül, hogy idővel eltűnhet a boltok polcairól a hús, a tej és a tojás.

Ennek legfőbb oka az általunk okozott globális klímaváltozás, amely az élelmiszertermelés minden területére, így a növénytermesztés mellett az állattenyésztésre és a halászatra nézve is egyre súlyosabb kihívásokat jelent.

A gazdasági haszonállatok kulcsfontosságúak a népesség élelmezésében, az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) legújabb jelentése azonban arra mutat rá, hogy a klímaváltozás okozta csökkenő termelékenység és növekvő károk kezdik ellensúlyozni az általánosan javuló termelési mutatókat.

A hőstressz okozta állattenyésztési veszteségek évente már most is 1,7 és 2,4 milliárd dollár közötti összeget tesznek ki az Egyesült Államokban, és a tejipar szenvedi a legnagyobb károkat, főként azért, mert a tenyésztett fajták hőtűrő képessége alacsony. Ha az állatok komfortzónáját meghaladja a hőmérséklet 1 Celsius-fokkal, akkor 3-5 százalékkal kevesebb táplálékot fogyasztanak, ami a tej-, hús- és tojástermelés csökkenéséhez vezet, jelentős ágazati veszteségeket eredményezve.

Magyarország legfontosabb tejelő tehene, a Holstein szarvasmarha, hőségben akár 30-70 százalékkal is csökkentheti tejtermelését. A hőmérséklet mellett a tej összetétele is jelentősen változhat a hőségnek kitett állatoknál: a tehenek, kecskék és bivalyok tejében csökkenhet a fehérje- és a zsírtartalom.

A klímaváltozás hatása az állattenyésztésre kiterjed a sertés- és baromfiágazatra is, ahol a csökkent táplálékfelvétel hatására lassabban növekszenek az állatok, ami a húsminőséget és a zsírtartalmat is negatívan befolyásolja. A csökkent takarmányfelvétel továbbá a tej-, hús- és tojástermelés csökkenéséhez vezet.

A klímaváltozás kihívást jelent a kukorica termesztésére is Magyarországon, ami közvetlenül érinti a sertés- és baromfiágazatot, és veszélyt jelent a halászatra nézve is a folyamatos felmelegedés miatt.

Tekintettel ezekre a kihívásokra, az élelmiszeriparnak és a kormánynak sürgősen lépéseket kell tennie a megfelelő intézkedések meghozatalára, hogy enyhítse a klímaváltozás negatív hatásait az élelmiszerellátásra és a gazdaságra.

Kapcsolódó cikkeink