Élelmiszermentés
A közétkeztetésben az iskolai konyhákon az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a élelmiszer-hulladékba kerül. Ennek a mennyiségnek mintegy fele a ki nem tálalt étel, ami még fogyasztható. Utóbbiak megmentését és nélkülözőkhöz történő eljuttatását korlátozta egy módszertani útmutató hiánya, amelyet a közelmúltban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Nébihhel együttműködve, az Élelmiszer Érték Fórum égisze alatt közzétett.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
Az Élelmiszerbank és Budapest Főváros Önkormányzatának Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezete pilot projekt keretében sikeresen tesztelte, milyen feltételekkel lehet az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani. A projekt egy budapesti általános iskola és egy családok átmeneti otthona részvételével május eleje óta működik. A résztvevők bíznak abban, hogy erre alapozva a következő tanévtől kezdve egyre több iskolában indulhatnak majd hasonló kezdeményezések, ezzel hozzájárulva az élelmiszer-pazarlás mértékének csökkentéséhez, egyúttal nélkülöző családok egészséges ételekkel történő rendszeres ellátásához. //
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: élelmiszerboltokat minősítettek a Szupermenta programban
Kereskedelmi egységek fagyasztottélelmiszer-részlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei…
Tovább olvasom >Társadalmi felelősségvállalás napot tartott a METRO
100 adag melegételt készített el a METRO Gasztroakadémia és adományozott…
Tovább olvasom >Szívügyünk a rövid ellátási lánc
2023 novemberében Békéscsabán a helyi termékek értékesítéséről tudhattak meg hasznos…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lepárlás elveszett művészete – A nap képe
A legeredetibb italos adventi naptár, amit idén láttunk: A lepárlás…
Tovább olvasom >Társadalmi felelősségvállalás napot tartott a METRO
100 adag melegételt készített el a METRO Gasztroakadémia és adományozott…
Tovább olvasom >Báránytálalás Szecsuanban – A nap videója
Ebben a szecsuáni étteremben mongol módra sütik a háromhónapos bárányt,…
Tovább olvasom >