Élelmiszermentés
A közétkeztetésben az iskolai konyhákon az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a élelmiszer-hulladékba kerül. Ennek a mennyiségnek mintegy fele a ki nem tálalt étel, ami még fogyasztható. Utóbbiak megmentését és nélkülözőkhöz történő eljuttatását korlátozta egy módszertani útmutató hiánya, amelyet a közelmúltban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Nébihhel együttműködve, az Élelmiszer Érték Fórum égisze alatt közzétett.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
Az Élelmiszerbank és Budapest Főváros Önkormányzatának Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezete pilot projekt keretében sikeresen tesztelte, milyen feltételekkel lehet az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani. A projekt egy budapesti általános iskola és egy családok átmeneti otthona részvételével május eleje óta működik. A résztvevők bíznak abban, hogy erre alapozva a következő tanévtől kezdve egyre több iskolában indulhatnak majd hasonló kezdeményezések, ezzel hozzájárulva az élelmiszer-pazarlás mértékének csökkentéséhez, egyúttal nélkülöző családok egészséges ételekkel történő rendszeres ellátásához. //
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: szezámpasztát hívott vissza a forgalomból az Auchan
Szalmonella jelenlétének veszélye miatt visszahívja a forgalomból az Alfez Tahini…
Tovább olvasom >Nébih: javuló eredmények a Tisza-tavi nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen
Június utolsó hetében a Tiszta-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizte a Nemzeti…
Tovább olvasom >Nébih: sajtot hívott vissza a forgalomból az Auchan
Az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a forgalomból az Auchan Prémium…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >