Éledeznek a boltok, nyílnak a határok, indulhat a bevásárlóturizmus is

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 06. 05. 10:09

A friss statisztika szerint az utolsó pillanatokig mentek a magyar bevásárló turisták shoppingolni 2020 elején. És valószínűleg folytatni is fogják menetelésüket a határnyitásokat követően. Közben pedig a legújabb adatok szerint éledezik a magyar boltos világ, áprilisban volt a mélypont, a május már egész jó volt, ahhoz képest.

A statisztika azt jelzi, hogy most még lassan, de éledezik a magyar boltos világ. A statisztika egy csaknem május végéig (26-ig) mért adata szerint a boltok kasszáiban hagyott pénz összege 6,3%-kal csökkent az előző évihez képest. Ez így egy folyóáras adat, ráadásul a webáruházak nélkül, de így is az már biztos, hogy április volt a boltos világ mélypontja, a 10%-os mélyrepülésével. Ráadásul ha számolunk az inflációval és a májusban is valószínűleg tetemes mértékben megugrott webköltekezéssel, akkor a nulla szintet közelítheti majd a megszülető májusi boltos mutató (a kiigazítatlan volumenindex).

Csak emlékeztetőül, az iparcikkes boltok túlnyomó többsége áprilisban és részben májusban leállásra kényszerült a kijárási korlátozás miatt. De már előtte, március második felében a 15 órás zárás miatt is esett egyet az iparcikkes piac.

Turizmus nem volt, de ha most már menni lehet, akkor vásárolni miért ne

A koronavírus járvány ideje alatt nem moccantak a turisták, be is voltak zárva otthon, és féltek is nagyon kimozdulni. Egyes vélekedések szerint ugyanakkor, ha már menni lehet, az egynapos kiruccanás jelentheti a legkisebb kockázatot egy járványos időszakban (még van ok tartani a második hullámtól, és ha baj lenne, még mindig könnyebb hazajutni a szomszédból). Egy napra pedig általában a legtöbbet éppen vásárlási céllal kerekedtek fel a magyar turisták hajdanán. És persze jöttek hozzánk is ezért.

A bevásárlóturizmus legnagyobb célországa Ausztria volt, ahová most már korlátozás nélkül lehet utazni. A másik nagy célország Szlovákia, most már arrafelé sincs akadály. Szlovénia szerény piaca a magyar turistáknak, de most már oda is lehet korlátozás nélkül menni. Ukrajna, Románia, Szerbia és Horvátország irányából beutazni, és Magyarországról kiutazni is ezekbe az országokba csak a kijelölt határátkelőhelyen a nyitvatartási időben lehet, erre most még más korlátozások is vannak.

Árak, árfolyam, áfakulcs különbségek, utazási költség, és a válogatás, turkálás élménye előreláthatóan azért majd beindítja, ha lassúbb menetben is a bevásárlóturizmust. Előbb persze a hazai boltba megyünk többet, de utána a határátlépés sem lesz akadály. Ezt azért az is jelzi, hogy 2020 első negyedévében is – ameddig lehetett, március közepéig – mentek a magyar bevásárlóturisták a határokon túli boltokba, pedig az akkor is gyengébb forintnak és a csordogáló járványhíreknek lehetett volna visszatartó ereje is. Nem volt:

2018 2019 2020
1,1 millió alkalom 25 milliárd forint 1,3 millió alkalom 27 milliárd forint 1 millió alkalom 26 milliárd forint
KSH, első negyedévek, 2020-ban csak március 13-ig, érték: milliárd forint, millió alkalom, egynapos kiutazások

Várhatóan a második negyedév mérlege valahol a nulla körül fog mozogni, de második félévben azért felbátorodhatnak a bevásárlóturisták.  Persze, jobb lenne, ha itthon költenék a pénzüket, de a bevásárlóturizmus kétirányú utca és nálunk többet költenek az idelátogató bevásárlóturisták, mint mi odaát:

2017 2018 2019
4,6 millió alkalom 97 milliárd forint 5,1 millió alkalom 130 milliárd forint 5,4 millió alkalom 147 milliárd forint
KSH, érték: milliárd forint, millió alkalom egynapos kiutazások

(blokkk.com, 2020. június 7.)